John Barrymore, adesea numit „Marele profil”, a fost o figură impunătoare a teatrului, filmului și a radioului american, amintit în special pentru interpretările sale din Richard al III-lea și Hamlet de William Shakespeare. Cariera sa, care s-a întins pe patru decade, a inclus roluri în peste 40 de piese, 60 de filme și peste 100 spectacole radiofonice.
Spectacolul său Hamlet din 1922 a fost cea mai longevivă producție a piesei pe Broadway, cu 101 reprezentații, până când John Gielgud a jucat rolul pentru 132 de reprezentații în 1936.
A fost considerat cel mai mare Hamlet și Richard al III-lea al epocii sale și este încă numit cel mai mare actor american care a jucat aceste roluri.
John Barrymore este bunicul actriței Drew Barrymore.
Născut John Sidney Blyth la 15 februarie 1882, în Philadelphia, Pennsylvania, Barrymore a provenit dintr-o dinstinsă dinastie de actori care își are rădăcinile în teatrul britanic din secolul al XIX-lea, atât părinții săi, Maurice și Georgiana Barrymore, cât și frații, Ethel și Lionel fiind actori. Mai mult, bunica sa, Louisa Lane Drew, a fost o proeminentă actriță americană de origine britanică, dar și manager de teatru, cu un rol esențial în cultivarea talentelor artistice ale nepoților ei.
Deși inițial a urmat o carieră de artist – studiind pictura la Paris – Barrymore s-a trezit atras definitiv de scenă. Debutul său a avut loc în 1903, atunci când s-a alăturat tatălui într-o producție, marcând începutul unei cariere remarcabile care avea să-l transforme într-unul dintre cei mai celebri actori ai timpului său.
A câștigat recunoaștere în comedii ușoare înainte de a trece la roluri serioase care i-au pus în evidență interpretările dramatice, rolurile din piese precum Justice (1916) și Hamlet (1922) aducându-i renumele de unul dintre cei mai mari actori de tragedii americani, mulți considerând că interpretarea lui Hamlet a fost una dintre cele mai bune puse în scenă vreodată.
După ce a avut succes pe Broadway și la Londra, Barrymore a făcut o schimbare semnificativă trecând de la scenă la film. Și s-a întâmplat ca tranziția să coincidă cu apariția erei filmelor mute, unde a devenit rapid un actor principal. Iar pelicule precum Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1920) și Sherlock Holmes (1922) i-au întărit statutul de actor profesionist și vedetă de prim rang a vremii, fapt pentru care i s-a spus „Marele profil”.
S-a remarcat de asemenea în pelicula The Sea Beast (1926), unde a oferit o interpretare puternică, consacrându-l și mai mult ca un simbol al cinematografiei. Înainte de asta, fiind apreciat în rolurile din mai multe filme în care jucase alături de fratele sau Lionel și de unchiul lui, Sidney. Alte filme mute în care a mai fost distribuit Barrymore sunt și Beau Brummel (1924), Captain Ahab in The Sea Beast (1926) și Don Juan (1926).
Cu toate acestea, Barrymore se diferenția de ceilalți actori, colegi ai săi, nu doar prin abilitățile actoricești, dar și datorită prezenței fizice și a carismei.
Apoi, pe măsură ce filmele cu sunet au început să apară la sfârșitul anilor 1920, Barrymore s-a adaptat perfect la acest nou mediu. Vocea a devenit unul dintre cele mai mari atuuri ale sale, permițându-i să continue să ofere interpretări memorabile în filme precum Grand Hotel (1932) și Dinner at Eight (1933), dar și în numeroase piese radiofonice. Mai poate fi văzut în peliculele cu sunet, Richard III, The Man from Blankey’s (1930), The Man Genius (1931) și Twentieth Century (1934). Barrymore a jucat alături de starurile Hollywoodine Greta Garbo, Katharine Hepburn, Jean Harlow, Joan Crawford si Carole Lombard.
Au avut un singur copil, Diana Blanche Barrymore (1921-1960), care a murit la 38 de ani in urma unei supradoze de alcool si somnifere. In 24 noiembrie 1928 s-a căsătorit cu Dolores Costello, actriță și model cunoscută din Little Lord Fauntleroy (1936) și The Magnificent Ambersons (1941). Au avut doi copii: Dolores Ethel Mae Barrymore, născută în 1930, și John Drew Barrymore (1932-2004) – tatăl actriței Drew Barrymore. John Barrymore a divorțat de Dolores în 1935.
Dar în ciuda succeselor sale profesionale, viața personală a lui Barrymore a fost destul de tumultoasă, fiind subiectul multor controverse mediatice atât înainte, cât și după moartea sa.
S-a luptat cu abuzul de alcool de la vârsta de 14 ani, a fost căsătorit și a divorțat de patru ori și, spre finalul vieții sale, s-a confruntat cu mari probleme financiare și, mai rău și sub demnitatea personalității sale, începuse să fie parodiat și asociat cu figuri de bețivi.
Falit și cu sănătatea la pământ, John Barrymore a continuat totuși să lucreze până cu puțin timp înainte de moartea sa, la 29 mai 1942, în domeniul care-l ridicase la cer pentru ca mai apoi să-l coboare la pământ – filmul și teatrul.
Pentru contribuția adusă în industria filmului, John Barrymore are o stea pe Bulevardul Hollywood Walk of Fame.
Totuși, în istoria cinematografiei și a teatrului timpuriu, John Barrymore este amintit pentru talentul său excepțional și complexitatea destinului pe care l-a avut, biografii considerându-l unul dintre cei mai influenți actori ai generației sale, un pionier care a contribuit la modelarea tehnicilor moderne de actorie și a povestirii cinematografice.
Capacitatea lui de a îmbina teatrul cu performanța cinematografică a pus bazele viitoarelor staruri care au căutat, de asemenea, să transmită autenticitate pe ecran. În plus, moștenirea familiei Barrymore continuă prin nepoata sa, actrița Drew Barrymore, care și-a croit propriul drum la Hollywood, onorând în același timp istoria familiei.
Surse:
https://www.britannica.com/biography/John-Barrymore
https://www.imdb.com/name/nm0000858/
Actorul Adrien Brody a doborât un record vechi de 80 de ani la Premiile Oscar
Tyler Perry, cel mai bogat actor din 2024. Un milliard de dolari
Anthony Perkins, actorul care a aflat din presă că are SIDA
Charles Bennett, erou de război, spion, dramaturg apreciat și actor shakespearian