Home » Cultură » Cum să reaprinzi legătura cu un prieten drag de care te-ai îndepărtat?

Cum să reaprinzi legătura cu un prieten drag de care te-ai îndepărtat?

Cum să reaprinzi legătura cu un prieten drag de care te-ai îndepărtat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.06.2025

Relațiile sănătoase sunt esențiale pentru o viață fericită și echilibrată, dar chiar și cele mai bune prietenii pot începe să se stingă dacă nu le acordăm timp și atenție. Este absolut normal ca prieteniile să se schimbe în timp, iar o răcire a relației nu înseamnă neapărat ceva rău, spun specialiștii.

„Uneori ne e greu să acceptăm că o prietenie și-a încheiat un ciclu, indiferent de motiv. Transformarea relației într-una mai casual onorează legătura trecută, fără să forțăm o afecțiune care nu mai există”, spune Nina Badzin, gazda unui podcast dedicat prieteniilor, potrivit The Guardian.

Așadar, întreabă-te sincer: este o prietenie pe care chiar vrei să o salvezi?
Dacă răspunsul este da, iată câteva întrebări care te pot ajuta să reaprinzi conexiunea dintre voi:

„Ești doar ocupat sau s-a schimbat ceva între noi?”

Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale prieteniei, spune Max Dickins, autorul cărții Billy No-Mates, este libertatea pe care o oferă, adică nu implică aceleași așteptări sau obligații ca alte forme de iubire.

„Putem să dispărem o vreme din peisaj, și e în regulă. Viața de adult e agitată, iar prietenia ar trebui să fie un refugiu, nu o altă sursă de vinovăție”, spune el.

Totuși, atunci când trec luni fără nicio veste, mai ales dacă înainte comunicați des, este firesc să te întrebi dacă ai greșit cu ceva. Poate chiar ai făcut-o, dar mai bine discutați deschis, pentru a putea repara lucrurile.

„Ce mai faci, ce s-a mai întâmplat în viața ta?”

Poate părea o întrebare simplă, dar este exact ce ai nevoie pentru a reaprinde o prietenie.

„Tuturor ne place să vorbim despre noi înșine”, spune Robert Waldinger, coordonatorul studiului Harvard despre dezvoltarea relațiilor.

O curiozitate sinceră față de viața prietenului tău poate face minuni. E posibil ca între timp să se fi schimbat multe, iar tu să nu mai știi cine este acea persoană în prezent. Așa că fii cu adevărat interesat de cine este acum.

„Cum simți că s-a schimbat prietenia noastră în ultimii ani?”

Această întrebare deschide un spațiu sincer de reflecție. Poate că nici nu și-a dat seama că v-ați îndepărtat. Michelle Elman, autoarea cărții Bad Friend, spune că această întrebare ajută la conștientizarea unei realități pe care altfel mulți o ignoră.

Distanța nu este neapărat ceva negativ, atâta timp cât funcționează pentru amândoi. Prieteniile evoluează, și asta poate fi chiar un lucru bun, dacă amândoi sunteți dispuși să vă adaptați.

Dacă însă prietenul tău s-a îndepărtat intenționat, cum poți face față unui adevăr dureros?

„Claritatea este o formă de bunătate. Chiar dacă doare, e mai bine să știi. Ai voie să fii rănit, dar și recunoscător pentru sinceritate. Așa îți poți direcționa energia către oameni care te prețuiesc,” spune Elman.

„Știi că mi-e dor de tine?”

Un aspect dificil în prietenie este ambiguitatea. Cum știi dacă celălalt ține la tine la fel de mult cum ții tu? Max Dickins spune că, spre deosebire de relațiile romantice, prieteniile nu au ritualuri clare prin care să le marcăm importanța.

Mai ales pentru bărbați, e rar să exprime deschis cât de mult înseamnă un prieten. Tocmai de aceea, simplul fapt că îi spui cuiva „mi-e dor de tine” poate avea un efect. Dacă sentimentul este reciproc, veți redescoperi împreună sensul acelei legături.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mormântul celui mai bun prieten al lui Alexandru cel Mare ar fi aliniat cu solstițiul de iarnă

Elon Musk rămâne „prieten și consilier” al președintelui Donald Trump după plecarea din DOGE

Prieteniile din lumea gorilelor: Ce ne pot învăța despre relațiile umane?

Câinii aduc mai multă bucurie decât familia sau prietenii, arată un studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase