Grupurile de prieteni ale oamenilor sunt adesea complicate și pline de nuanțe, dar se pare că nici gorilele nu sunt departe. Un nou studiu desfășurat pe o perioadă de 20 de ani asupra a 164 de gorile din Rwanda dezvăluie cât de sofisticate și imprevizibile pot fi legăturile sociale în rândul acestor primate.
Cercetarea, realizată de Dian Fossey Gorilla Fund împreună cu universitățile din Zurich și Exeter, arată că beneficiile și riscurile de a fi apropiat de ceilalți variază în funcție de mărimea grupului și de sexul individului, arată The Guardian.
De exemplu, femelele prietenoase din grupuri mici erau mai sănătoase, dar aveau mai puțini pui. În schimb, în grupurile mari, deși erau mai frecvent afectate de boli, aveau o rată mai mare de reproducere. În același timp, masculii cu legături sociale solide erau mai puțin expuși rănirii în lupte, dar se îmbolnăveau mai des.
„A avea multe relații sociale strânse e, de cele mai multe ori, un avantaj – dar nu întotdeauna”, explică Robin Morrison, cercetătoare la Universitatea din Zurich și autoarea principală a studiului.
Diferențele dintre masculi și femele nu pot fi explicate simplu prin riscul ridicat de transmitere a bolilor. Morrison spune că, în cazul masculilor, e posibil ca apropierea socială să implice și un consum mare de energie, deoarece ei trebuie să apere femelele și puii, iar stresul asociat acestor responsabilități ar putea slăbi sistemul imunitar.
Observațiile s-au făcut în Parcul Național Vulcanilor din Rwanda, unde gorilele trăiesc în grupuri de aproximativ 12 membri, conduse de un mascul dominant.
Unul dintre cazurile fascinante studiate este Titus, un mascul argintiu care a devenit lider la doar 15 ani, după ce și-a pierdut tatăl, mama și alți membri ai grupului din cauza braconajului. Titus a fost un lider blând, calm și iubit de femele, reușind să rămână în frunte timp de 20 de ani.
Pe de altă parte, Maggie, o femelă de rang înalt, se remarca printr-un comportament agresiv, dar și prin gesturi de sprijin față de ceilalți, cum ar fi toaletarea socială. După moartea neașteptată a masculului conducător, Maggie a preluat temporar conducerea grupului, o sarcină neobișnuită pentru o femelă, ghidându-i până la contopirea cu un alt grup vecin.
Studiul nu vorbește doar despre gorile – ci și despre oameni.
„De ce unii oameni sunt foarte sociabili, iar alții nu? Aceste observații ne arată că nu e neapărat un avantaj să fii cât mai social cu putință. Unii indivizi se descurcă excelent având doar câțiva prieteni apropiați”, spune Morrison retoric.
O gorilă pictată de Bansky, îndepărtată de la grădina zoologică din Londra
Cea mai bătrână gorilă din captivitate a împlinit 66 de ani
Premieră: Artrita a fost vindecată la o gorilă cu ajutorul celulelor stem
Gorilele au inventat un sunet unic pentru a atrage atenția îngrijitorilor