Home » D:News » Secretele intepaturii scorpionilor

Secretele intepaturii scorpionilor

Secretele intepaturii scorpionilor
Publicat: 21.07.2009
O echipa de experti chinezi a reusit in premiera mondiala analiza completa a veninului scorpionului din specia Sorpiops jendeki, care traieste preponderant in sud-vestul Chinei. Pe langa moleculele cunoscute de venin, cercetatorii au indentificat numai putin de 9 componente noi despre care se crede ca vor ajuta medicina viitorului.

Cercetarea in sine este prima evaluare a veninului unei specii din familia Euscorpiidae, una din cele mai numeroase familii de scorpioni, cu reprezentanti in Europa, Asia, Africa si America. Echipa condusa de Yibao Ma din cadrul Universitatii Wuhan a declarat pentru Discovery News ca “ in ciuda catalogarii numeroaselor molecule  necesare unor medicamente ale viitorului, activitatea noastra scoate in evidenta evolutia arsenalului veninos al scorpionilor, comparativ cu veninul scorpionilor din alte familii”.

Cercetatorii chinezi au folosit stimularea electrica a glandelor secretoare de venin ale scorpionilor, in scopul recoltarii veninului. Cu ajutorul acestui procedeu neobisnuit, s-a reusit colectarea veninului din glandele unui lot de 50 de scorpioni. Veninul acestora este deosebit de complex. O mostra de venin contine cateva tipuri de toxine cu efect paralizant asupra prazilor intepate, alaturi de molecule care impiedica coagularea sangelui, blocheaza inflamatia tesuturilor si distrug alcatuirea celulelor. Complexitatea veninului duce la atacul unui numar foarte variat de prazi, datorita acestui aspect, animalele prada nefiind capabile sa-si dezvolte in timp o imunitate contra scorpionilor.

Sursa : Discovery News

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase