Te simţi lipsit(ă) de inspiraţie? Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă foarte simplă de stimulare a creativităţii

03 12. 2013, 12:19

Persoanele care fac exerciţii fizice în mod regulat au performanţe mai bune în ceea ce priveşte gândirea creativă, a descoperit un psiholog de la Universitatea Leiden din Olanda. 

Lorenza Colato, care a publicat recent un articol pe această temă în  revista Frontiers in Human Neuroscience, a întreprins un studiu pentru a demonstra ştiinţific că o activitate fizică regulată facilitează procesul gândirii creative.

Ea a încercat să afle dacă exerciţiul fizic regulat stimulează cele două ingrediente de bază ale creativităţii: gândirea convergentă şi cea divergentă.

Gândirea divergentă înseamnă să imaginăm cât mai multe soluţii posibile pentru o anumită problemă; gândirea convergentă ne conduce la o singură soluţie corectă pentru o problemă dată.

Psihologul a dat mai multor participanţi să îndeplinească sarcini ce implicau gândirea, participanţii fiind împărţiţi în două grupuri: unii făceau exerciţii fizice de cel puţin 4 ori pe săptămână – de exemplu, mergeau cu bicicleta –, ceilalţi nu exersau în mod regulat.

Prima sarcină a constat în rezolvarea unui aşa-numit test de utilizări alternative, în care participanţii trebuiau să noteze toate utilizările posibile ale unui stilou.

A urmat un test de asocieri îndepărtate: participanţilor le-au fost comunicate 3 cuvinte neînrudite (precum timp, păr şi întindere), iar ei trebuiau să găsească o element comun, un cuvânt care să aibă legătură cu fiecare dintre cele trei cuvinte (în acest caz , cuvântul de legătură era lung.)

La testul de asocieri îndepărtate, persoanele care exersau frecvent au avut rezultate mai bune decât cele care nu aveau o activitate fizică regulată.

„Credem că mişcarea are un efect bun asupra capacităţii de a gândi flexibil, dat numai în cazul în care corpul este obişnuit să fie activ; altfel, o mare parte a energiei destinate gândirii creative este folosit pentru mişcare”, spune L. Colzato. Ea consideră că aceste rezultate susţin ideea clasică a „minţii sănătoase în trup sănătos”. „Exerciţiul fizic regulat acţionează astfel ca un stimulator cognitiv, încurajând creativitatea în moduri necostisitoare şi sănătoase”, spune psihologul.

Sursa: Science Daily