Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au descoperit încă un motiv pentru care consumul moderat de alcool este sănătos

Oamenii de ştiinţă au descoperit încă un motiv pentru care consumul moderat de alcool este sănătos

Publicat: 19.12.2013
Oamenii de ştiinţă au descoperit încă un motiv pentru care consumul moderat de alcool este sănătos
În ajun de sărbători, o astfel de veste este binevenită. Cânsumând zilnic un sigur pahar de vin ne putem creşte imunitatea, spun oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au descoperit că un consum moderat de alcool ajută la înfrângerea infecţiilor prin întărirea sistemului imunitar. 

De ceva timp, oamenii de ştiinţă cunosc faptul că reveratrolul din vinul roşu este benefic pentru inimă, având totocată capacitatea de a proteja împotriva cancerului. 

Însă, acum, după ce oamenii de ştiinţă au constatat că etanolul îmbunătăţeşte eficienţa vaccinării, se crede că alcoolul, în sine, are propriietăţi protectoare. 

„Pentru o persoană obişnuită care, să spunem, consumă un pahar de vin la cină, se pare că, în general, acest obicei îmbunătăţeşte sănătatea şi, mai ales, funcţiile cardiovasculare. Acum, pe lângă toate aceste beneficii putem să adăugăm şi faptul că acoolul îmbunătăţeşte sistemul imunitar”, susţine Ilhem Messaoudi, un profesor de la Şcoala de Medicină de la Universitatea din California.

Pentru a studia impactul pe care îl are consumul de alcool asupra sistemului imunitar, oamenii de ştiinţă au obişnuit 12 macaci rhesus să cosnume alcool. 

Echipa de specialişti a vaccinat animalale împotriva variolei şi apoi le-au permis accestora accesul fie la apă îndulcită, fie la apă cu soluţie de alcool etilic 4%. 

„La fel ca oamenii, macaci rhesus au arătat un comportament de consum extrem de variabil. Unele maimuţe au consumat cantităţi mari de soluţie de alcool etilic, în timp ce altele au băut cu moderaţie”, a explicat prof. Messaoudi.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că imunitatea la variolă scădea în rândul celor consideraţi mari consumatori de alcool (adică maccaci care, de obicicei consumau mai mult alcool decât este încris în limita legală pentru condus, la britanici). 

În schimb, animalele care consumau cantităţi moderate de alcool etilic, adică echivalentul la un pahar de vin pe zi pentru om, manifestau o mai mare imunitate la variolă, comapartiv cu grupul de control, care după vaccinare a primit apă îndulcită. 

„Aceste descoperiri suprinzătoare indică faptul că unele dintre efectele benefice ale ale consumului moderat de alcool ar putea ajuta la îmbunătăţirea sistemului imunitar. Cât despre consumul excesiv de alcool, studiul nostru indică faptul că el are un impact negativ asupra sănătăţii”, a încheiat Messaoudi. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase