Home » D:News » Superputerile unor animale: ce lucru uimitor pot face racii cu creierul lor?

Superputerile unor animale: ce lucru uimitor pot face racii cu creierul lor?

Superputerile unor animale: ce lucru uimitor pot face racii cu creierul lor?
Publicat: 14.08.2014
Organismul uman poate genera noi neuroni, dar numai din celulel stem specializate. Racii, în schimb, pot transforma celule din sânge în celule nervoase implicate în simţul văzului şi al mirosului, o capacitate surprinzătoare pentru oamenii de ştiinţă, Înţelegerea acestui proces, numit transdiferenţiere, ar putea ajuta, în nviitor, la descoperirea unor metode prin care să poată fi regeneraţi şi neuronii umani.

Racii au, la baza creierului, o regiune, numită nişă, care funcţionează ca un fel de „creşă” pentru neuroni. Aici se acumulează celule din sânge (hemocite) şi fiecare celulă se divide în două celule fiice, precursoare ale neuronilor, care părăsesc apoi nişa. Cele destinate să devină „piese de schimb” pentru aria olfactivă din creier se îndreaptă spre 2 regiuni cerebrale asociate cu simţul mirosului şi devin neuroni implicaţi în olfacţie, 

„Creşa” de neuroni este permanent realimentată cu celule din hemocite, au arătat cercetări realizate la Wellesley College, SUA; o substanţă numită astakina 1 controlează atât producţia de hemocite, cât şi migrarea lor în  nişă. 

Nu se ştie exact cum sunt reprogramate hemocitele racilor pentru a se transforma în neuroni, dar înţelegerea acestui mecanism al transdiferenţierii ar putea ajuta la dezvoltarea unor metode de a reprograma şi celulele umane, pentru producerea de neuroni, spun cercetătorii. Procesul ar putea fi deosebit de important în terapia unor boli neurodegenerative, precum maladia Parkinson.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase