Home » D:News » După mai bine de 800 de ani, cercetătorii au desluşit misterul pergamentului medieval

După mai bine de 800 de ani, cercetătorii au desluşit misterul pergamentului medieval

După mai bine de 800 de ani, cercetătorii au desluşit misterul pergamentului medieval
Publicat: 12.12.2015
Materialul era cunoscut în acea epocă sub denumirea de "vellum".

O echipă internaţională de cercetători a folosit radiere confecţionate din PVC pentru a elucida modul în care au fost realizate pergamentele folosite pentru scris în perioada Evului Mediu. Aceste materiale erau prelucrate printr-un procedeu special, în urma căruia rezultau suporturi de scris de foarte bună calitate.

Pergamentele erau confecţionate din pieile anumitor animale, fiind utilizate în mod special de către călugării copişti din mănăstirile medievale. Se estimează că doar în secolul al XIII-lea au fost produse circa 20.000 de biblii, ale căror pagini erau produse din pergament.

Până nu demult, specialiştii în paleografie aveau unele dubii privind compoziţia acestui material folosit pentru scris. Ei credeau că pergamentele din perioada medievală erau realizate din pieile unor animale de mici dimensiuni, cum ar fi iepurii, veveriţele sau chiar şobolanii şi nu din pieile unor animale nenăscute, aşa cum considerau unii cercetători.

Autorii studiului de faţă au venit cu răspunsuri la problemele întâmpinate de paleografi, în speranţa de a-i lămuri. Astfel, o echipă mixtă, condusă de specialişti din cadrul Departamentul de Arheologie al Universităţii din York, Marea Britanie, au declarat că pergamentul folosit în perioada Evului Mediu era confecţionat din pieile unor viţei sau miei nenăscuţi. Materialul era apoi prelucrat, rezultând pergamentul cunoscut în acea epocă sub denumirea de vellum.

Pentru a identifica compoziţia materialului analizat, cercetătorii au folosit o tehnică non-invazivă, care presupune extragerea colagenului din pielea utilizată la prelucrarea suporturilor de scris. Această metodă, cunoscută sub numele de „Cartografierea peptidelor”, constă în extragerea proteinelor de pe suprafaţa pergamentului prin răzuirea acesteia cu ajutorul unei radiere din PVC. În urma executării acestui procedeu, cercetătorii au putut obţine fragmente de material proteic, ce a putut fi observat apoi la microscop.

Rezultatele analizelor au arătat faptul că pergamentele din perioada Evului Mediu erau confecţionate din pieile mai multor animale nenăscute, precum viţeii, mieii sau caprele. Misterul acestui suport de scris a fost, astfel, desluşit, iar istoricii care până acum aveau dubii, nu mai au motive să se îndoiască.

Sursa: Discovery.com

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase