Home » D:News » Această faţă înfiorătoare a fost CREATĂ din 2.500 de obiecte neînsufleţite. Ce este efectul ”vale stranie” – FOTO

Această faţă înfiorătoare a fost CREATĂ din 2.500 de obiecte neînsufleţite. Ce este efectul ”vale stranie” – FOTO

Publicat: 10.12.2015
Creierele noastre sunt mecanisme ridicole de interpretare a modelelor. Oamenii pot vedea feţe umane peste tot, în forma norilor, rocilor, în petele de ulei, reflecţii de lumină. Interpretăm aleatoriu modele naturale în forma chipurilor umane.
Acesta ar putea constitui un avantaj evolutiv, recunoaşterea feţei mamei sau a tatălui este ceva ce fac copiii de timpuriu. Dar creierul uman are capacitatea de a identifica chipuri chiar şi în lucruri care sunt cel mai puţin asemănătoare cu faţa unui om. Acest efect se numeşte pareidolia. 
 
Pareidolia este un fenomen psihologic definit drept o iluzie sau o interpretare greşită, acesta constă în perceperea unor stimuli externi (în general imagini, uneori sunete) ca fiind semnificativi şi interpretaţi precum obiecte familiare, cunoscute. De cele mai multe ori, stimulii percepuţi sunt vagi, aleatorii şi obscuri însă sunt percepuţi concret ca fiind clari, distincţi si precişi. 
 
 
Artistul inovator, ce foloseşte invenţii din ştiinţă şi matematica, Robby Kraft, a fost curios să observe astfel de lucruri. Pentru un exepriemnt, el a folosit un software pentru a crea imaginea din deschiderea articolului folosind selfie-urile de pe Instagram.
 
Software-ul trebuie să fie în stare să găsească trăsături similare şi apoi să eticheteze caracteristicile necesare (ochi, nas, gura), să ajusteze imaginile, să le rotească, să le alinieze, apoi să găsească o modalitate de a amesteca culorile, umbrele şi aşa mai departe. 
 
Kraft s-a jucat mult cu software-ul pentru a face acest lucru, el a aplicat software-ul la 2.500 de obiecte. Software-ul a fost capabil să identifice feţele în doar aproximativ 100 de cazuri, dar a fost suficient pentru a crea această imagine.
 
Sursa foto:Robby Kraft 
 
E înfiorător, dar şi uimitor. Nici macar un chip uman nu a fost folosit pentru a crea această imagine! Au fost utilizate numai obiectele neînsufleţite, mutate şi combinate pentru a crea o faţă dintr-o nonfaţă.
 
Există, cu siguranţă şi efectul de  „vale stranie” aici. Termenul de „vale stranie”, inventat de robotologul Masahiro Mori în 1970, se referă la căderea bruscă a răspunsului emoţional pe care îl simţim când personajele devin aproape, dar nu tocmai, fotorealiste. 
 
Ce se întâmplă în capul nostru este influenţat  puternic de ceea ce se întâmplă în capul altor persoane. Asta nu este o surpriză, dar este încă interesant de observat cât de puternică este legătura şi cât de greu este să ne depăşim propriile noastre preconcepţii . 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase