Prima pagină D:News

Ce se întâmplă cu creierul şi corpul tău dacă nu dormi suficient - INFOGRAFIC

Marina Manastîrlî 12.17.2015 | ● Vizualizări: 1730
Sursa foto: Jef Safi/Flickr     + zoom
Galerie foto (4)

Privarea de somn a organismului nostru are multiple efecte pentru sănătate. Efectele sunt atât de natură fizică, cât şi psihică. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au elaborat un infografic despre efectele lipsei de somn.

De obicei, oamenii sunt sfătuiţi să doarmă, în medie, câte şapte-opt ore pe noapte (deşi această afirmaţie a fost pusă în discuţie de multe ori). Cu toate acestea, potrivit unui sondaj recent, mai mult de 40 la sută dintre cetăţenii americani dorm mai puţin de şapte ore pe noapte.

În România, oamenii dorm în medie câte 9:05 ore, copiii au o durată a somnului mai mare decât la celelalte categorii de vârstă de 10:14 ore. Persoanele cu un nivel scăzut de instruire alocă mai mult timp pentru somn - 9:30 faţă de persoanele cu un nivel superior de instruire, care aloca în medie 8:47 ore somnului, citează hotenews.ro. Acest lucru pare a fi un simptom al ritmului tot mai accelerat al vieţii moderne. În 1942, doar 3 la sută din oameni din SUA dormeau câte 5 ore sau mai puţin.În 2013, această cifră a ajuns la 14 la sută.

Inforgraficul creat de Business Insider prezintă 8 efecte negative a unei lipse prelungite de somn:

Sursa: IFL Science

Tag-uri: creier | somn | sanatate | organism | oxford