Home » D:News » De ce oamenii din acest oraş italian trăiesc mai mult de 100 de ani. Ei nu fac sport, fumează şi nu sunt nici foarte slabi

De ce oamenii din acest oraş italian trăiesc mai mult de 100 de ani. Ei nu fac sport, fumează şi nu sunt nici foarte slabi

Publicat: 02.04.2016
În sudul Italiei, pe coasta de vest, există un oraş micuţ numit Acciaroli. Cu o populaţie de aproximativ 2.000 de oameni, oraşul este domiciliul la aproximativ 300 de locuitori care au reuşit să trăiască mai mult de 100 de ani.

În contextul în care, în celelalte părţi ale lumii, procentul de centenari este de 0,2 %, este clar că în Acciaroli se întâmplă ceva aparte. Pentru prima dată, cercetătorilor li s-a permis accesul în oraş pentru a investiga acest fenomen – existenţa unui procent de circa 15% de cetăţeni care au peste 100 de ani.

„Suntem primul grup de cercetători cărora li s-a dat permisiunea de a studia populaţia din Acciaroli, Italia”, a declarat un membru al echipei, cardiologul Alan Maisel, de la Universitatea din California.

Maisel şi colegii săi vor lucra cu centenarii din Acciaroli pentru a-şi da seama ce-i face atât de diferiţi faţă de restul populaţiei mondiale, ei vor cerceta specificul lor genetic, factori stilului de viaţă, precum obiceiurile alimentare, exerciţiile pe care le fac sau o combinaţie unică dintre acestea două.

„Scopul acestui studiu pe termen lung este de a afla de ce acest grup format din 300 de indivizi trăieşte atât de mult timp. Se vor efectua analize genetice complete şi se vor examina comportamentul, stilul de viaţă, precum dieta şi exerciţiile fizice”, explică Maisel.

Populaţia de aici este, de asemenea, cunoscută pentru rate scăzute ale bolilor de inima şi Alzheimer. Potrivit cercetătorului Maisei, dintre acele persoane care au trecut de 100 de ani, aproximativ 20 la sută au ajuns şi la vârsta de 110 ani.

„Ceea ce m-a şocat este că eu nu văd oameni care să alerge dimineaţa. Nu văd oameni activi care să facă exerciţii. Nu-i văd să înoate”, spune cardiologul, adăugând că mulţi dintre rezidenţii vârstnici sunt fumători şi au exces de greutate.

După presupunerile lor, oamenii din Acciaroli sunt posesori ai unor gene bune şi urmează o dietă extraordinară. Populaţia locală adoptă o dietă mediteraneană bogată în peşte, ulei de măsline şi rozmarin.

„Rozmarinul nu numai că este bogat în calciu, fier şi vitamina B, de asemenea, testele de laborator au constatat că are proprietăţi antioxidante şi conţine compuşi anti-inflamatorii. Studiile suplimentare sugerează că rozmarinul poate acţiona ca un agent anti-tumoral”, a declarat Giulia Aloisio Rafaiani.

„Ei folosesc rozmarin în aproape tot ce gătesc. Studiile ştiinţifice au demonstrat că această plantă previne disfuncţia cognitivă şi unele procese de îmbătrânire”, a declarat Maisel.

Un alt ingredient cheie potenţial pentru longevitate este anşoa. „Toată lumea mănâncă anşoa. Mie îmi place salata Caesar, dar nu credeam că ea mă va ajuta să trăiesc până la 110 ani”, spune Maisel.

Maisel şi colegii săi vor analiza probele de sânge de la populaţia indigenă, şi anume indicii genetici, pentru a înţelege mai bine dieta lor, stilul de viaţă şi obiceiurile lor. Ei vor examina, de asemenea, bioindicatorii de proteine ​​care sunt legaţi de riscul bolilor de inimă, Alzheimer, bolile de rinichi şi cancer.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

Viaţa scurtă a unui peştişor va explica fenomentul îmbătrânirii

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase