Home » D:News » Ce efect are un animal de companie asupra sănătăţii stăpânului

Ce efect are un animal de companie asupra sănătăţii stăpânului

Ce efect are un animal de companie asupra sănătăţii stăpânului
Publicat: 16.05.2016
O persoană care deţine un animal de companie nu poate contesta că se simte bine în prezenţa lui şi că acesta o face mai fericită.
Acest lucru este susţinut şi de cercetători, care au ajuns la concluzia că oamenii care au animale prin preajmă sunt, de cele mai multe ori, mai sănătoşi. Un exemplu îl reprezintă pacienţii cardiaci. În acestă categorie, bolnavii de inimă care au un prieten necuvântător au fost raportaţi cu o speranţă de viaţă mai mare decât cei care nu au un animal de companie, potrivit passionsante.be.
 
Oamenii de ştiinţă au arătat că animalele contribuie la creşterea nivelului de serotonină şi oxitocină, hormoni care dau o stare de bine. Astfel, un necuvântător poate ajuta persoanele care suferă de diverse boli să treacă mai uşor prin suferinţă. 
 
Peştii dintr-un acvariu, deşi la prima vedere puţin plictisitori, pot ajuta la hrănirea mai uşoară a persoanelor care suferă de Alzheimer. Ele vor fi atrase de acvariul cu peşti şi vor răspunde mai uşor rugăminţilor îngrijitorilor lor.
 
Un grup de cercetători a mers mai departe şi a stabilit o serie de avantaje pe care deţinerea unui animal de companie le are asupra sănătăţii oamenilor. 
 
1. Oamenii sunt mai fericiţi şi nu se simt singuri atunci când au alături un animal. Pentru persoanele singure şi pacienţii depresivi vor avea de câştigat de pe urma vieţii cu un prieten necuvântător, pentru că acesta va constitui un nou scop în viaţă şi va contribui pozitiv la creşterea încrederii în sine a persoanei respective. 
 
2. Animalele au anumite nevoi care nu pot fi satisfăcute de om, ceea ce îi face pe stăpâni să îşi schimbe programul zilnic şi să se adapteze unor noi cerinţe. Astfel, o simplă plimbare cu câinele poate conduce la interacţiuni sociale pentru stăpânul animalului, ceea ce îi conferă o stare de spirit mai bună. 
 
3. Cercetătorii au mai arătat că atunci când mângâiem un câine sau o pisică, corpul ne este stimulat şi produce un hormon responsabil pentru starea de bine şi care scade nivelul hormonului de stres. Acest schimb conduce la reducerea presiunii arteriale. S-a dovedit că persoanele care au animale de companie au o presiune arterială mai scăzută şi un ritm cardiac mai lent decât cele care nu deţin un prieten necuvântător. Animalul de companie are efect şi asupra hiperactivităţii copiilor, determinându-i pe aceştia să fie mai calmi şi mai cuminţi. 
 
Citeşte continuarea pe Gândul 
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase