Home » D:News » Folosind exemplul ceasurilor solare antice, a fost creat primul ceas digital care are la bază această metodă

Folosind exemplul ceasurilor solare antice, a fost creat primul ceas digital care are la bază această metodă

Publicat: 07.12.2016
Încă din anul 1500 î.Hr., strămoşii noştri au măsurat timpul folosind un dispozitiv care indica ora în funcţie de umbră şi de razele Soarelui. Însă, principiul nu a stat la baza creării ceasurilor moderne, dar această metodă încă mai funcţionează, fiind bazată pe o premisă simplă a mişcării Soarelui în jurul Pământului.

Un inginer francez a transpus această metodă în lumea digitală şi a creat un ceas 3D după acest model. Odată cu mişcarea de rotaţie a Pământului şi a poziţiei Soarelui în raport cu aceasta, razele de lumină călătoresc printr-o reţea complexă de găuri minuscule printate pe acest ceas şi redă ora pe un ecran digital.

Acest ceas, care poartă denumirea de Mojoptix, are şi câteva limitări: nu funcţionează pe timpul nopţii şi poate oferi precizie doar între orele 10.00 am şi 14.00 pm, iar ora este afişată la un interval de 20 de minute, ceea ce nu este un avantaj pentru persoanele care sunt mereu grăbite.

Acesta nu este primul ceas de acest fel. În anul 1994, o echipă de inventatori germani şi americani au patentat un astfel de ceas, dar versiunea lor nu puteau reda ora pe un astfel de ecran.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

A fost descoperita cea mai veche pictura reprezentand un ceas

A fost creat cel mai precis ceas din lume

Cel mai MARE ceas din lume. 14 camioane s-au învârtit continuu timp de 24 de ore, pentru a indica ora exactă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase