Home » D:News » Ce se poate întâmpla după ce Trump retrage Statele Unite din Acordul de la Paris. Avertismentului lui Elon Musk către preşedintele american

Ce se poate întâmpla după ce Trump retrage Statele Unite din Acordul de la Paris. Avertismentului lui Elon Musk către preşedintele american

Ce se poate întâmpla după ce Trump retrage Statele Unite din Acordul de la Paris. Avertismentului lui Elon Musk către preşedintele american
Publicat: 02.06.2017
Acordul de la Paris este semnat de 195 de ţări care şi-au propus să reducă gradual emisiile de gaze cu efect de seră care cauzează încălzirea globală şi alte evenimente asociate, precum seceta, creşterea nivelului mării şi furtuni puternice. Donald Trump a anunţat, însă, că Statele Unite nu mai rămân în acest acord.

UPDATE: Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat joi seară decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, confirmând astfel informaţiile apărute în presa americană, potrivit Mediafax.

Acordul de la Paris este foarte nedrept faţă de Statele Unite”, a declarat Donald Trump, denunţând faptul că alte ţări, precum India şi China, ar beneficia de condiţii mai bune în virtutea tratatului climatic.
 
„Prin acordul de la Paris s-ar transfera locuri de muncă în afara Statelor Unite, alte ţări obţinând avantaje financiare în competiţia cu America”, a argumentat Donald Trump.
 
Liderul de la Casa Albă susţine că retragerea din Acordul de la Paris este „în  UE şi China confirmă angajamentele în favoarea acordului interesul economic” al Statelor Unite, subliniind că Administraţia sa va continua să aplice politici ecologice.
 
Donald Trump s-a declarat favorabil negocierii unui nou acord climatic, care să protejeze mai bine Statele Unite, fără a avea ca efect „închiderea fabricilor şi pierderea locurilor de muncă”.
 
„Vreau să mă asigur că America va rămâne liderul mondial în domeniul protejării climei”, a subliniat Donald Trump, promiţând măsuri ecologice îmbinate cu menţinerea unui nivel de trai ridicat. 
 
 UE şi China confirmă angajamentele în favoarea acordului
 
Pe fondul atitudinii Statelor Unite, China pare să devină partenerul global al Europei în materie de schimburi comerciale şi securitate. Premierul chinez, Li Keqiang, se va întâlni vineri cu oficiali UE, la Bruxelles, unde vor exista discuţii inclusiv despre testele balistice nord-coreene şi producţia de oţel. Citeşte aici mai multe!
 
Ce prevede Acordul de la Paris 

Acordul se bazează pe studii ştiinţifice care indică o creştere semnificativă a temperaturilor medii de la jumătatea secolului XX şi până astăzi şi care au o certitudine de peste 95%, scrie NBC News.

Una dintre stipulaţiile fundamentale ale acordului a fost aceea de a preveni o creştere cu încă două grade Celsius în plus a temperaturilor. Altfel spus, tratatul vine relativ târziu, aproape de o limită critică.

Aşadar, ieşirea din acest tratat a unei ţări precum Statele Unite poate însemna un dezastru pentru mediu. În acelaşi timp, decizia lui Donald Trump  ca SUA să părăsească Acordul de la Paris va pune la încercare autoritatea preşedintelui american sau forţa lui de a sta împotriva curentului – tendinţa din Statele Unite a companiilor este în concordanţă cu Acordul de la Paris, inclusiv a unor companii de petrol precum ExxonMobil. Astfel, există posibilitatea ca decizia lui Donald Trump să nu afecteze drumul Statelor Unite către o industrie mai verde.

De asemenea, tehnic vorbind, Trump nu poate retrage Statele Unite până în noiembrie 2019, dar poate grăbi o serie de măsuri care sunt asociate cu acest tratat.

Avertismentul lui Elon Musk

Există o altă serie de consecinţe, cele de natură politică, care pot sta şi la baza atitudinii lui Trump faţă de încălzirea globală provocată de activitatea umană în general şi faţă de Acordul de la Paris în particular. Preşedintele american consideră că încălzirea globală este o idee inventată de chinezi şi de alte state rivale de a distruge industria americană, scrie Space.

Un argument cel puţin bizar, având în vedere eforturile susţinute ale Chinei de a reduce poluarea.

Cât despre această zonă politică, unul dintre cei mai importanţi consilieri prezidenţiali, Elon Musk, fondatorul SpaceX, a anunţat că îşi va da demisia din postul de consilier dacă Trump se va retrage din Acord.

Consecinţele pot fi imprevizibile, atât pe plan politic şi economic, cât şi în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Cert este că există o tendinţă a (aproape) întregii lumi de a reduce poluarea, tendinţa care probabil nu poate fi împiedicată de acţiunile unui singur om, fie el şi preşedintele Statelor Unite.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Donald Trump, NOUL PREŞEDINTE al Statelor Unite ale Americii. Efectele NEGATIVE ale rezultatelor alegerilor prezidenţiale din SUA asupra ştiinţei

Decizie controversată luată de Donald Trump: SUA se va retrage din Acordul climatic

Donald Trump ar fi spus unor apropiaţi că SUA se va retrage din Acordul climatic

Donald Trump a părut să IGNORE cererea de a da mâna cu Angela Merkel – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase