Home » D:News » Portocalele, fructe excelente pentru sănătate, dar nu atunci când sunt consumate în exces

Portocalele, fructe excelente pentru sănătate, dar nu atunci când sunt consumate în exces

Portocalele, fructe excelente pentru sănătate, dar nu atunci când sunt consumate în exces
Publicat: 28.04.2019
Portocalele - în afară de gustul lor iubit de (probabil) toată lumea - au multe beneficii de sănătate: pot îmbunătăţi sistemul imunitar, redau o piele mai sănătoasă şi chiar pot ajuta inima şi pot duce la scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, unele dovezi sugerează că mâncatul de portocale poate ajuta la reducerea riscului apariţiei bolilor respiratorii, a anumitor cancere, a artritei reumatoide, a ulcerelor şi a pietrelor la rinichi. Totuşi, există şi efecte secundare atunci când sunt consumate în exces.

Sucul de portocale este bogat în nutrienţi. Totuşi, acesta nu conţine fibra găsită în pieliţă, stratul alb şi subţire dintre pulbă şi coajă. De asemenea, este mai uşor de consumat prea multe calorii atunci când bei suc de portocale decât atunci când mănânci o portocală, scrie Live Science.

Multe citrice au o cantitate mare de vitamina C, iar portocalele au niveluri ridicate chiar şi atunci când sunt comparate cu fraţii lor. Vitamina C este un antioxidant puternic şi protejează celulele prin neutralizarea radicalilor liberi periculoşi.

De asemenea, vitamina C din portocale poate îmbunătăţi sistemul imunitar, protejând astfel organismul de virusuri şi infecţii precum gripa. „Vitamina C din portocale este asociată cu un risc redus de cancer de colon datorită prevenirii apariţiilor mutaţiilor ADN-ului” Studiile au arătat că 10-15% dintre cancerele la colon au o mutaţie într-o genă numită BRAF. 

Mai mult, un studiu din 2013 publicat în jurnalul Nutrition and Cancer a găsit că o cantitate ridicată de vitamina C şi acid folic, alături de proprietăţile antioxidante al sucului de portocale poate reduce deteriorarea ADN-ului, astfel şi riscul apariţiei cancerului.

Alături de vitamina C, portocalele conţin fibră, potasiu şi cholină, dintre care toate sunt bune pentru inimă. Potasiul, un mineral de electrolit, este vital pentru funcţionarea sănătoasă a sistemului nervos, iar o lipsă de potasiu poate duce la aritmie, tensiune ridicată şi un nivel scăzut de calciu în oase. Totuşi, prea mult potasiu poate duce la hiperkalemie, o condiţie periculoasă care include simptome precum oboseala musculară, ameţeli şi paralizie.

Portocalele sunt bogate şi în acid folic (vitamina B9), care ajută corpul să menţină un nivel scăzut de homocisteină, un aminoacid care este des întâlnit în carnea roşie şi este asociat cu o sănătate precară a inimii.

Fibrele din portocale pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr la oamenii cu diabetul de tip 1 şi pot îmbunătăţi nivelul de insulină al celor cu diabet de tipul 2. Fibra ajută şi la digestie şi scade nivelul de colesterol.

Riscuri de sănătate

Portocalele sunt bune, dar trebuie consumate moderat. „Consumul prea multor portocale are unele efecte secundare neplăcute”, a precizat Laura Flores, nutriţionist din San Diego. „Conţinutul mare de fibre consumat poate afecta digestia, ducând la diaree”, a adăugat aceasta.

De asemenea, consumul în exces poate duce la creşterea în greutate. De asemenea, este posibil ca doza zilnică recomandată de vitamina C să fie depăşită, ceea ce poate duce la diaree, ameţeli, stări de vomă, dureri de cap şi insomnie.

Cojile de portocală, consumabile?

Răspunsul este şi da şi nu, depinde de portocală. Dacă sunt organice, da, dar dacă sunt tratate cu diferite substanţe, este recomandabil să nu. Cojile, deşi nu sunt atât de uşor de digerabile precum pulpa, pot fi folosite într-o varietate de reţete şi sunt bogate în nutrienţi. „Coaja are mai multe fibre decât pulpa. Mai mult, are flavonoide care au beneficii nutriţionale”. 

Flavonoidele sunt compuşi care se găsesc în multe alimente şi sunt cunoscuţi pentru reducerea tensiunii arteriale şi a inflamaţiei. 

Cojile de portocale mai conţin şi calciu, mai multe vitamine B şi vitaminele A şi C. Totodată, „pieliţa portocalei poate fi amară, dar de fapt conţine atât de multă vitamina C precum pulpa, alături de o cantitate însemnată de fibră”, a precizat Flores.

Alte detalii despre portocale

Fructul provine din sud-estul Asiei, începând să fie cultivat acum 6.000 de ani; apoi s-a răspândit în India. Portocalele sunt un hibrid între pomelo şi mandarine.

Pomul în care cresc portocalele este mic, tropical spre semitropical şi mereu verde. 

Picturile renascentiste care au portocale pe masă în timpul Cinei cea de Taină sunt greşite. Portocalele au început să fie cultivate în Orientul Mijlociu undeva în secolul al IX-lea.

În 2017, cele mai mari producătoare de portocale din lume erau Brazilia, SUA, China, India şi Mexic.

Circa 85% dintre portocale sunt folosite pentru suc şi există peste 600 de soiuri în întreaga lume.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sucul de portocale ar putea fi extrem de dăunător

Cum poţi îndepărta pesticidele din fructe?

O serie de alimente contribuie la menţinerea memoriei

Motivul pentru care unul dintre cele mai iubite fructe din lume ar putea dispărea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Un nou record istoric pentru prețul aurului. A fost depășit pragul de 4.400 de dolari pe uncie
Un nou record istoric pentru prețul aurului. A fost depășit pragul de 4.400 de dolari pe uncie