Home » D:News » De ce să NU mâncăm pe fugă?

De ce să NU mâncăm pe fugă?

06.30.2019
De ce să NU mâncăm pe fugă?
În mod firesc, ar trebui să mâncăm atunci când ne este foame o cantitate de hrană suficientă cât să atingem saţietatea. Ar trebui apoi să nu mai mâncăm nimic până când nu apare din nou senzaţia de foame. Tot în mod firesc, ar trebui să mâncăm în linişte, fără a face o altă acţiune simultan, oricare ar fi ea, iar masa ar trebui să dureze undeva între 20-30 minute. Foarte frecvent, oamenii nu îşi mai acordă timpul necesar pentru a lua în linişte masa. Uneori pentru că sunt în întârziere dimineaţa, sau pentru că în timpul zilei, la muncă, sunt foarte aglomeraţi, se întâmplă să mănânce în grabă cel puţin una din mesele principale ale zilei. Hai să vedem de ce este acest lucru o problemă.

Atunci când mâncăm pe fugă, nu mai suntem atenţi la ceea ce mâncăm şi asta înseamnă două lucruri: nu putem savura alimentele din farfurie şi nu putem percepe la timp senzaţia de saţietate. Când nu ne dăm timp ca să savurăm mâncarea, avem o senzaţie de insatisfacţie. De aici porneşte dorinţa de a mai mânca ceva, ceva care să ne aducă o mica bucurie şi care să alunge stresul pe care îl simţim deja. De cele mai multe ori, acel „ceva” este un dulce concentrat de care nu aveam de fapt nevoie. Şi pe care l-am fi putut evita dacă ne-am fi oprit puţin din ce făceam ca să ne bucurăm de masă.

O altă urmare este apariţia unei paradoxale senzaţii de foame la scurt timp după ce am mâncat. Mâncatul în grabă te face să nu observi senzaţia de saţietate. Sau să nu ai suficient timp ca să apară această senzaţie de saţietate, să percepi acel senzor intern care spune „e suficient”.

Cu alte cuvinte, dacă mâncăm în linişte ne săturăm cu o cantitate mai redusă de hrană – cantitatea care este de fapt cea necesară şi suficientă. Evitarea mâncatului pe fugă e un mijloc de a preveni greutatea corporală excesivă.

Alt motiv pentru care oamenii mănâncă pe fugă este amânarea prelungită a uneia dintre mese. Dacă nu mănânci la timp, senzaţia de foame va fi mult mai acută – spunem popular „foame de lup” şi poţi avea tendinţa să mănânci foarte repede o cantitate mare (în exces faţă de necesar) de alimente. Dacă este o întâmplare ocazională, cel mai probabil impactul asupra organismului este unul nesemnificativ, dar dacă devine regulă, şi această situaţie este un factor de favorizare a supraalimentaţiei.

Indiferent de motiv, mâncatul pe fugă favorizează supraalimentaţia. Pe lângă creşterea greutăţii, pot să apară şi o serie de consecinţe metabolice: creşterea glicemiei, a insulinemiei sau a grăsimilor în sânge, în special trigliceridele. Poate să apară şi încărcarea grasă a organelor interne, în special la nivelul ficatutului, respectiv steatoza hepatică.

Tot acest mâncat în grabă înseamnă că alimentele nu sunt suficient de bine mărunţite la nivelul cavităţii bucale, ceea ce le va prelungi şederea în stomac, cu consecinţe neplăcute, de la durere de stomac dată de distensia gastrică, însoţită sau nu de greaţă, la senzaţia de stomac greu. Mărunţirea alimentelor este în mod special importantă pentru vegetalele crude. Acestea îşi adăpostesc nutrienţii valoroşi în învelişuri celulozice, pe care omul nu le poate digera. Este important ca aceste învelişuri să fie rupte mecanic, proces la care masticaţia are o contribuţie majoră. O mărunţire insuficientă a alimentelor atrage după sine o golire mai lentă a stomacului, o digestie încetinită, o valorificare mai redusă a substanţelor nutritive de la nivelul tubului digestiv.

Când mănânci pe fugă înghiţi mai mult aer, care va determina sau accentua fenomenele de balonare, favorizate şi de mărunţirea ineficientă. Mai ales cei care suferă de boala de reflux gastroesofagian trebuie să evite mâncatul în grabă, pentru că pot să apară arsuri esofagiene sau regurgitaţii alimentare.

Ne place sau nu, majoritatea găsim confort în mâncare. Simpla savurare a unor alimente gustoase, dar sănătoase, într-o atmosferă liniştită, din vase care să ne facă plăcere, este un mic moment de bucurie pe care putem să ni-l oferim în fiecare zi. Depinde de fiecare dintre noi dacă facem din alimente, respectiv mesele de toate zilele, un aliat sau un duşman în ceea ce priveşte sănătatea.

Un articol scris de Elena Tănase, nutriţionist şi lector al Fundaţiei Calea Victoriei, care în perioada 22-24 iulie va susţine un curs de nutriţie pentru adolescenţi (14-17 ani) .

 

Cele mai noi articole
Aligatorii dintr-un stat american s-au transformat în „înghețată pe băț” din cauza valului de frig
Aligatorii dintr-un stat american s-au transformat în „înghețată pe băț” din cauza valului de frig
Impactul ascuns pe care îl poate avea ora de culcare neregulată
Impactul ascuns pe care îl poate avea ora de culcare neregulată
De ce nu putem să ne alegem tipul de vaccin cu care să ne vaccinăm?
De ce nu putem să ne alegem tipul de vaccin cu care să ne vaccinăm?
AstraZeneca a vândut participaţia de 1 miliard de dolari pe care o deţine în cadrul Moderna
AstraZeneca a vândut participaţia de 1 miliard de dolari pe care o deţine în cadrul Moderna
Miliardarul Warren Buffett dezvăluie că a făcut o greșeală când a achiziționat o companie în 2016
Miliardarul Warren Buffett dezvăluie că a făcut o greșeală când a achiziționat o companie în 2016
Cum a ajuns un videoclip de 10 secunde să fie vândut cu 6,6 milioane de dolari
Cum a ajuns un videoclip de 10 secunde să fie vândut cu 6,6 milioane de dolari
Avertisment legat de o nouă escrocherie. Românilor li se promit moșteniri și apartenența la familii nobiliare
Avertisment legat de o nouă escrocherie. Românilor li se promit moșteniri și apartenența la familii nobiliare
Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de COVID-19? Răspunsul unui profesor din Cluj
Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de COVID-19? Răspunsul unui profesor din Cluj
Ce se va întâmpla cu victimele incendiului din Prahova. România nu are un centru pentru mari arși
Ce se va întâmpla cu victimele incendiului din Prahova. România nu are un centru pentru mari arși
Imagini uimitoare cu Venus, înregistrate de sonda Parker Solar Probe, arată ceva ce oamenii de știință nu se așteptau să vadă
Imagini uimitoare cu Venus, înregistrate de sonda Parker Solar Probe, arată ceva ce oamenii de știință nu se așteptau ...
Un aisberg uriaș s-a desprins din Antarctica, însă oamenii de știință erau pregătiți pentru eveniment
Un aisberg uriaș s-a desprins din Antarctica, însă oamenii de știință erau pregătiți pentru eveniment
Când am putea reveni la normal, după pandemie
Când am putea reveni la normal, după pandemie
În urmă cu 52 de ani, Concorde, primul avion supersonic de pasageri din lume, decola de pe aeroportul din Toulouse. VIDEO
În urmă cu 52 de ani, Concorde, primul avion supersonic de pasageri din lume, decola de pe aeroportul din Toulouse. VIDEO
Vaccinul de la Johnson & Johnson a fost aprobat oficial în Statele Unite ale Americii
Vaccinul de la Johnson & Johnson a fost aprobat oficial în Statele Unite ale Americii
Eticheta energetică UE s-a schimbat de la 1 martie
Eticheta energetică UE s-a schimbat de la 1 martie
Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră
Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră
Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia
Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia
SSL Premium vs SSL Wildcard: Ce fel de certificat să alegi în planul de găzduire site?
SSL Premium vs SSL Wildcard: Ce fel de certificat să alegi în planul de găzduire site?