Home » D:News » Eclipsa parţială de Lună din 16 – 17 iulie 2019. Cum poate fi văzută

Eclipsa parţială de Lună din 16 – 17 iulie 2019. Cum poate fi văzută

Eclipsa parţială de Lună din 16 – 17 iulie 2019. Cum poate fi văzută
Publicat: 16.07.2019
În noaptea de marţi spre miercuri se va produce o eclipsă parţială de Lună, vizibilă în totalitate din ţara noastră, dacă cerul este senin sau printre nori, arată reprezentanţii Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, citaţi de Mediafax.

Eclipsa începe la ora 21:44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23:00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puţin strălucitoare.

Eclipsa care are loc în noaptea dintre 16 şi 17 iulie este una parţială, adică Luna nu intră complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 0:31, pe 17 iulie, când mai mult de jumătate din discul lunii se va afla în umbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfăşurării lui, din toată ţara, dacă va fi cerul senin.

Eclipsa începe la ora 21:44, când Luna intră în penumbra Pământului, dar schimbări pe discul acesteia se pot vedea doar din momentul în care va intra în umbră, de la ora 23:02. Faza cea mai spectaculoasă a fenomenului reprezintă perioada în care Luna se află în umbră, jumătatea de sus a discului acesteia fiind mai întunecată decât de obicei. Faza maximă durează două ore şi are maximul la 0:21. Eclipsa se termină la ora 3:18. Toate fazele sunt vizibile din România, Luna fiind poziţionată pe toată această perioadă destul de aproape de orizont, înspre sud.

Cel mai spectaculos moment al eclipsei parţiale de Lună

Momentul de maxim se produce la ora 00:21. Dacă veţi privi Luna la acea oră, veţi vedea cum partea de sus a discului este mai roşie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră şi are o strălucire mai mare.

Luna va ieşi din umbră la ora 2, iar la ora 3:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ora 23:00 şi 2:00.

Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” după începutul eclipsei, la 21:44, va putea să fie urmărită intrarea Lunii în umbră, de la 23:02, maximul eclipsei, când Luna este mai mult de jumătate în umbră, fiind la ora 0:21. De la 2:00, Luna iese din umbră pentru ca finalul eclipsei să aibă loc la ora 3:18.

Pe tot parcursul fenomenului în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn şi o constelaţie în formă de casă, constelaţia Sagittarius.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va fi deschis pe perioada desfăşurării eclipsei parţiale de Lună.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase