Home » D:News » CubeRovers, roboții care ar putea revoluționa explorarea selenară

CubeRovers, roboții care ar putea revoluționa explorarea selenară

Publicat: 11.07.2020
CubeRovers, roboții care ar putea revoluționa explorarea selenară
Credit foto: Carnegie Mellon University

O serie de rovere mici ar putea să scadă considerabil costurile misiunilor pe Lună.

Trimiterea echipamentelor științifice pe orbită este relativ scumpă, dar, de-a lungul timpului costurile au scăzut considerabil și asta datorită sateliților cubesats. Acești sateliți sunt ușor de construit și de lansat și pot fi folosiți pentru o gamă largă se scopuri.

O echipă de cercetători de la NASA, Universitatea Carnegie Mellon și compania privată Astrobotic au colaborat în vederea adaptării acestei tehnologii pentru roverele selenare. Mai exact, oamenii de știință vor să construiască și să trimită pe Lună un rover pe nume Iris, care va avea un design simplificat și minimalist, notează Space.

„Cu toții suntem încântați de lansarea lui Iris, de a conduce un rover pe suprafața lunară și de a vedea ce putem descoperi”, a declarat Raewyn Duvall, manager al programului Iris.

Roverul Iris, un design simplificat

Proiectarea și construirea noilor rovere face parte din programul Artemis, cu toate acestea, Iris va fi lansat cu o misiune privată. „Pentru un rover atât de mic, Iris are o mare misiune, de a aduce America înapoi pe Lună și sunt  mândru să conduc această echipă de studenți pasionați care deschid calea pentru explorarea robotică a spațiului”, explică Raewyn Duvall.

Oficialii NASA explică faptul că Iris va avea dimensiunile unei cutii de pantofi, va cântări puțin peste două kilograme și se va deplasa pe suprafața selenară cu ajutorul a patru roți.

Dacă lansarea misiunii va decurge în condiții optime, Iris va parcurge aproximativ 50 de metri, o distanță îndeajuns de mare pentru ca inginerii de la NASA să colecteze informațiile necesare traversării terenurilor selenare.

Iris urmează să fie lansat în 2011, la bordul unei rachete Vulcan Centaur a companiei United Launch Alliance, alături de alte 11 încărcături rezervate de NASA și o serie de încărcături ale unor companii private.

Citește și:

Ingenuity, elicopterul care va explora Marte alături de roverul Perseverance

NASA apelează la ajutorul internauților pentru „învăța” roverul Curiosity să se deplaseze pe Marte

NASA a ales compania care va lansa roverul VIPER

Roverul Perseverance al NASA a descoperit fosile în Australia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase