Strategiile de vânătoare, dar și obiceiurile alimentare se schimbau în funcție de condițiile de mediu.
Un studiu recent a demonstrat că locuitorii antici ai Patagoniei reușeau în urmă cu 2.500-6.500 de ani să se adapteze schimbărilor de mediu sezoniere, dar și celor care aveau legatura cu clima.
Oamenii de știință sunt de părere că acești vânători-culegători au reușit să mențină populații stabile, din punctul de vedere al numărului de indivizi, în timpul Holocenului. Cercetătorii subliniază faptul că o astfel de situație se dovedește a fi extrem de neobișnuită, notează Science Alert.
Detaliile descoperite până acum despre populatiile antice din regiunea Patagoniei sugerează faptul că acestea erau compuse din vânători-culegători care integraseră, la scară largă, fructele de mare în dieta lor. Totuși, în prezent, cercetătorii au întrebări legate de modul în care topirea sezonieră a glaciarilor influența lanțul trofic în fruntea căruia se aflau oamenii.
Pentru a rezolva această dilemă, oamenii de știință au decis realizarea unor analize cu izotopi asupra unor mostre din perioadele de interes. Astfel, cercetătorii au aflat faptul că locuitorii antici ai Patagoniei se adaptau la schimbările sezoniere sau care se întindeau pe perioade mai lungi prin consumul diferitelor specii de pește din ecosisteme. În cele din urmă, pescuitul a devenit o ocupație permanentă pentru unele comunități.
Studiul a fost publicat în The Journal of Island and Coastal Archaeology.
Descoperiea unei structuri din oase de mamut oferă noi detalii despre oamenii de Epoca de Gheaţă
Cea mai veche poveste spusă de oameni are 37.000 de ani
Cel mai vechi oraş preistoric, descoperit în apropiere de România