Home » D:News » Top 10 aspecte pozitive ale anului 2020

Top 10 aspecte pozitive ale anului 2020

Publicat: 08.11.2020

Anul 2020 a adus o cascadă de evenimente care au schimbat echilibrul economic, politic și social al lumii.

Anul în care ne aflăm acum, 2020, se dovedește a fi unul extrem de complicat și asta evident din cauza diferitelor evenimente care au ținut prima pagină a publicațiilor din lumea întreagă, pornind de la un posibil Al Treilea Război Mondial la începutul anului și continuând cu pandemia de COVID-19 prin care încă trecem. Astfel de evenimente ne-au făcut pe mulți dintre noi să ajungem la concluzia că 2020 este cel mai rău an, poate nu din istorie, dar cu siguranță din viețile noastre. Listverse ne propune să ne concentrăm și asupra aspectelor pozitive și, astfel, a realizat o listă cu zece aspecte pozitive ale acestui an.

10. Adopțiile de animale au crescut enorm

Unele adăposturi din SUA raportează o creștere cu 30% a ratei de adopție, iar povești similare de succes sunt raportate în toată Europa și în Australia, multe adăposturi sunt chiar complet golite. Aparent, această situație a dus la apariția unor liste de așteptare pentru adopții care se întind pe luni de zile. Deși, cu siguranță, este incomod pentru oamenii care caută un nou membru al familiei cu patru picioare, aceasta este o veste minunată pentru pisicile, câinii și celelalte animale care își găsesc noi cămine.

Câinii și pisicile sunt atât de căutați încât chiar și animalele „importate” au o oportunitate de a-și găsi o casă. De exemplu, The Sato Project, care salvează animalele abandonate din faimoasa plajă Dead Dog din Puerto Rico, a mărit transportul și frecvența zborurilor sale către continentul SUA, unde câinii își găsesc familii.

9. Reducerea activităților umane a ajutat și animalele sălbatice

Oamenii de știință subliniază faptul că perioadele de carantină și restricțiile de călătorie au fost benefice pentru ecosistemele din întreaga lume. Astfel, anul 2020 s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru balenele cu cocoașă din largul coastei Alaskăi, lipsa turiștilor permițând acestor animale să se bucure de o perioadă de liniște fără precedent.

Multe specii se bucură de faptul că pandemia ne forțează să ne limităm activitățile. La doar câteva săptămâni de la carantina pe scară largă, căprioarele sika au început să se plimbe în afara habitatului lor normal din Nara, Japonia, iar curcanii sălbatici au început să se adune într-un parc din Oakland, California. Șacalii de la Tel Aviv, caprele de la Istanbul și chiar un leu de mare în apropiere de Buenos Aires s-au bucurat de retragerea noastră din peisaj.

8. Mai puține invitații, din obligație, la nunți

Una dintre aspectele pozitive ale anului 2020 a fost scăderea drastică și rapidă a numărului de nunți convenționale. Adevărul este că astfel de evenimente reprezintă adesea un motiv de amuzament, oamenii adesea subliniind faptul că acestea se dovedesc o simplă obligație socială și chiar plictisitoare.

Cu toate acestea, numărul nunților nu a scăzut dramatic și astfel suntem martorii, adesea virtuali, ale unor evenimente restrânse, în care fericitul cuplu este înconjurat de familie și unii prieteni.

7. O nouă eră a călătoriilor spațiale

În ciuda restricțiilor legate de călătorii și unele activități, călătoriile spațiale par a fi prins în ultimii ani și mai ales în acest an. Astfel, de-a lungul acestui an, lansările spațiale au menținut un ritm constant, la fel ca și expedițiile către Stația Spațială Internațională.

Unul dintre cele mai importante momente ale explorării spațiale a fost reprezentat de către lansarea și revenirea cu succes a misiunii lansate de către SpaceX, care indică faptul că, încet dar sigur, călătoriile spațiale devin mai accesibile.

6. Un drum aglomerat către Marte

Anul 2020 s-a dovedit a fi unul foarte bun explorarea Planetei Roșii, trei țări reușind să trimită misiuni științifice către aceasta. Deși munca depusă pentru aceste lansări se întinde pe mai bine de opt ani, în cazul roverului Perseverence, care face parte din misiunea Mars 2020, anul acesta a surprins o fereastră de lansare care a putut fi folosită de către SUA, China și Emiratele Arabe Unite.

Aceste misiuni către Marte vor studia diferite aspectele ale planetei Marte, precum și detalii despre trecutul acesteia, cu toate acestea, după cum subliniază unii experți, aceste misiuni au și unele obiective secundare. Mai exact, aceste lansări au rolul de a consolida poziția SUA ca lider al industriei aerospațiale, de a prezenta capabilitățile tehnologice în creștere ale SUA și tranziția de la o economie bază pe petrol către cercetare și noi tehnologii în cazul Emiratelor.

5. Un răgaz pentru natură

Odată cu diminuarea semnificativă a activităților sociale, economice, industriale și de urbanizare, planeta a avut parte de o perioadă de liniște, măsurătorile surprinzând îmbunătățiri extraordinare ale calității aerului, râuri mai curate și mai puțină poluare fonică.

Creșterea calității aerului este, fără îndoială, cea mai mare benefică, Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ trei milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor legate de poluarea aerului, cu 80% din rezidenții din zonă expuși în mod regulat la o calitate a aerului incertă. Cu toate acestea, adevărul este că, pe termen lung, perioadele de izolare nu au redus cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă.

4. Munca de acasă a devenit regula

Pentru unii dintre noi, timpul pe care îl petrecem în trafic către și de la muncă reprezenta o adevărată pierdere de timp, fără să mai luăm în discuție emisiile de noxe produse de către autoturismele din trafic. Măsurile de izolare au arătat că, acolo unde este posibil, poate fi realizată o trecere rapidă și fără mari probleme la munca de acasă.

De ce nu am putut lucra mai devreme de acasă? Asta pentru că managerii nu aveau încredere în angajații lor, dar odată cu apariția COVID-19, munca de acasă a trecut de la un lux rareori permis la o măsură de siguranță. Aparent peste noapte, marea majoritate a celor capabili să își câștige existența folosindu-ne laptopurile am putu face asta de acasă.

3. Citim mai mult

Un sondaj efectuat pe un eșantion de peste o mie de britanici a constatat că timpul petrecut citind cărți s-a dublat aproape, 41% raportând că citesc mai mult și doar 10% mai puțin. În medie, lecturile săptămânale s-au extins de la trei ore și jumătate pe săptămână la aproximativ șase.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au raportat că au citit mai mult, deoarece au avut mai mult timp liber, 35% explică faptul că cărțile sunt „o evadare din criză”. De asemenea, pandemia a dus și la o schimbare a gusturilor, librăriile și magazinele online notând faptul că cititorii par a prefera romanele distopice și non-ficțiunile despre epidemii.

2. O posibilă schimbare de atitudine

Experții din diferite domenii de interes în cazul unei pandemii sunt de părere că anul 2020 a marcat o creștere a accentului pus pe necesitate unor date solide în luarea unor decizii în ceea ce privește deciziile personale și în formularea politicilor publice. Identificarea unor puncte comune de la care ne putem fundamenta deciziile reprezintă o veste bună într-o lume în care dezinformările și părerile partizan te par a controla discursul public.

1. Accentul este pus pe cercetările medicale

Oamenii de știință subliniază faptul că recordul pentru dezvoltarea unui vaccin este de patru ani, dar, după cum pare, guvernele, organismele internaționale și companiile private din întreaga lume par a investi cantități mari de resurse pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 în mai puțin de jumătate din acest timp.

Mai multe companii farmaceutice se află în faza a treia de testare, faza finală care cuprinde teste la scară largă a potențialelor vaccinuri. Vaccinul la care lucrează cercetătorii de la Johnson & Johnson, pare a se afla în fruntea acestei curse, deoarece poate fi administrat într-o singură doză și nici nu trebuie să fie depozitat în condiții speciale pe parcursul transportului.

Citește și:

Anticorpii COVID-19 scad semnificativ după câteva luni, sugerând că imunitatea de grup ar fi greu de obținut

Simptomele infecției cu COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat

Cea mai mare parte a companiilor iși schimbă strategia de securitate cibernetică din cauza COVID-19

Care sunt strategiile de vaccinare împotriva Covid-19 pentru statele Uniunii Europene

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase