Home » D:News » China va lansa o misiune care să aducă roci de pe Lună

China va lansa o misiune care să aducă roci de pe Lună

China va lansa o misiune care să aducă roci de pe Lună
Sursa foto: NASA/ Unsplash
Publicat: 23.11.2020

Pentru această misiune China va folosi o rachetă Long March 5.

China se pregătește să lanseze misiunea sa de recuperare a mostrelor lunare Chang’e-5 la începutul săptămânii viitoare și în acest scop tocmai a pregătit racheta Long March.  Această rachetă va transport robotul Chang’e-5, care va avea sarcina de a colecta mostrele cerute de către oamenii de știință chinezi și colaboratorii acestora, notează Futurism.

Lansarea de la Wenchang Satellite Launch Center este programată pentru 24 noiembrie. Landerul este programat să aterizeze pe Lună la mijlocul lunii decembrie. Dacă va avea succes, misiunea va fi un moment istoric și asta deoarece doar Statele Unite și Uniunea Sovietică au reușit până acum să aducă cu succes mostre de pe suprafața Lunii înapoi pe Pământ. Acum, China ar putea deveni în curând a treia, o ilustrare clară a enormelor ambiții spațiale ale acestei țări.

O misiune istorică

Predecesorul lui robotului Chang’e-5, modelul Chang’e-4 a făcut istorie devenind primul obiect creat de om care a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii în ianuarie 2019. Landul Chang’e-5 va încerca să aducă pe Terra cel puțin două kilograme de sol lunar și rocă, plasându-le într-un vehicul de ascensiune, care apoi se va întâlni cu un orbiter înainte de a începe călătoria spre Terra.

Landerul vizează un sit din apropierea locului în care predecesorul său a aterizat la începutul anului trecut, aproape de o formațiune vulcanică aflată lângă marginea de vest a părții luminatea Lunii. Formațiile naturale din jur sunt mult mai tinere decât cele din care au colectat mostre astronauții misiunilor Apollo în anii 1960 și 1970.

Spre deosebire de Chang’e-4, landerul Chang’e-5 va avea doar echivalentul a 14 zile terestre, o jumătate de zi selenară pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea, deoarece nu are echipamentul necesar pentru a se menține cald în timpul nopții , când temperaturile pot scădea până la -173 grade Celsius.

Citește și:

China adaugă 18 astronauți echipajului Palatului Ceresc, viitoarea sa stație spațială

China construiește un cosmodrom plutitor pentru viitoarele lansări de rachete

China a testat o rachetă care poate fi refolosită

Cum și-a pregătit China roverul pentru terenul de pe Marte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase