Home » D:News » Cazul prințesei Latifa, ținută ostatică în Dubai. ONU anunță că va discuta cu Emiratele Arabe Unite

Cazul prințesei Latifa, ținută ostatică în Dubai. ONU anunță că va discuta cu Emiratele Arabe Unite

Publicat: 18.02.2021
Cazul prințesei Latifa, ținută ostatică în Dubai. ONU anunță că va discuta cu Emiratele Arabe Unite
Sursa foto: Tiina Jauhiainen/ Wikimedia

Organizația Națiunilor Unite a anunțat că va discuta cu Emiratele Arabe Unite (EAU) detenția prințesei Latifa, fiica conducătorului Dubaiului, relatează BBC.

Prințesa Latifa și-a acuzat tatăl că a ținut-o ostatică în Dubai din 2018, după ce a încercat să fugă din oraș.

În videoclipuri înregistrate în secret prințesa Latifa a spus că se teme pentru viața ei.

Filmările au generat apeluri pentru o investigație a ONU, iar Marea Britanie a declarat că videoclipurile sunt „profund tulburătoare”. „Suntem îngrijorați”, a declarat miercuri secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab.

Videoclipurile arată „o tânără aflată în primejdie”

El a spus că videoclipurile arată „o tânără aflată în primejdie”, adăugând că Marea Britanie va urmări „foarte atent” demersul ONU.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a sugerat că în curând va chestiona EAU despre Prințesa Latifa.

Un purtător de cuvânt a declarat că Grupul de lucru al ONU pentru detenția arbitrară ar putea lansa o anchetă odată ce videoclipurile prințesei Latifa vor fi analizate.

Unul dintre cei mai bogați șefi de stat din lume

Tatăl prințesei Latifa, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, este unul dintre cei mai bogați șefi de stat din lume, conducătorul Dubaiului și vicepreședintele EAU.

Activiștii pentru drepturile omului susțin că Dubaiul nu tolerează disidența, iar sistemul judiciar poate discrimina femeile. Cu ajutorul prietenilor, prințesa Latifa a încercat să fugă din Dubai pentru a începe o nouă viață în februarie 2018.

„Nu am voie să conduc, nu am voie să călătoresc sau să părăsesc deloc Dubaiul”, a spus prințesa Latifa într-un videoclip înregistrat chiar înainte de evadare. Însă, la câteva zile după ce a fugit, prințesa Latifa a fost capturată pe o ambarcațiune în Oceanul Indian. Prințesa a fost transportată înapoi în Dubai, unde a rămas de atunci.

Ce a spus tatăl prințesei

Tatăl ei a spus că acționează în interesul ei, iar Dubaiul și Emiratele Arabe Unite au declarat că prințesa Latifa este în siguranță în grija familiei.

Șeicul Mohammed s-a confruntat cu critici severe privind modul în care le-a tratat pe prințesa Latifa și pe mama sa vitregă, prințesa Haya Bint Al Hussain, care a fugit la Londra în 2019 împreună cu cei doi copii ai ei.

Videoclipurile prințesei Latifa au fost obținute de BBC Panorama, care a verificat independent detaliile locului în care a fost reținută.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase