Home » D:News » Un meteor de mărimea unei bile de bowling a cauzat o explozie cu vibrație puternică într-un stat american

Un meteor de mărimea unei bile de bowling a cauzat o explozie cu vibrație puternică într-un stat american

Publicat: 10.03.2021
Un meteor de mărimea unei bile de bowling a cauzat o explozie cu vibrație puternică într-un stat american
Sursa foto: Captură Youtube

Un meteor a brăzdat cerul deasupra statului american Vermont duminică, 7 martie, creând un spectacol de lumini și cauzând o explozie care a cutremurat suprafața Pământului, pe măsură ce ardea în atmosfera planetei.

Traiectoria explozivă a meteorului prin atmosferă a fost echivalentă cu 200 de kilograme de TNT, ceea ce sugerează că meteorul avea cel mai probabil în jur de 4,5 kilograme și 6 centimetri în diametru, potrivit oamenilor de știință de la NASA Meteor Watch.

Roca spațială a intrat în atmosferă cu o viteză de aproximativ 68.000 km/h, potrivit NASA. Meteorul a apărut deasupra nordul statului Vermont ca o minge de foc la ora locală 17:38, chiar înainte de apusul soarelui.

„A fost extrem de luminos și absolut spectaculos”

Postul local de știri WCAX3 a relatat că mai mulți oameni din întreg statul au observat evenimentul, locuitorii descriind „o explozie zgomotoasă și o vibrație puternică” pe măsură ce meteorul a trecut pe deasupra lor.

„A fost extrem de luminos și absolut spectaculos. Nu am auzit o explozie, însă am auzit un sunet care m-a făcut să mă uit pe cer la momentul potrivit”, a comentat Chris Hrotic la postarea NASA de pe platforma de socializare online Facebook.

Ce a cauzat unda puternică de șoc?

Având în vedere relatările martorilor, NASA estimează că mingea de foc a apărut inițial la 84 km deasupra parcului național Mount Mansfield State Forest la est de Burlington, cel mai mare oraș al statului Vermont. Apoi, meteorul s-a deplasat 53 km spre nord-est înspre granița cu Canada, înainte să dispară la 53 km deasupra solului, la sud de orașul Newport, potrivit Live Science.

Potrivit oamenilor de știință de la NASA, unda de șoc a apărut în urma descompunerii meteorului din cauza presiunii atmosferice. Pe măsură ce bucata desprinsă dintr-un asteroid mai mare se deplasa cu o viteză de 55 de ori mai mare decât cea a sunetului prin atmosfera Pământului, se acumula presiunea și un vid se forma în urma sa. În cele din urmă, acel stres a făcut ca roca spațială să explodeze.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un meteorit feros care cântărește 14 kilograme, recuperat de cercetători dintr-un sat din Suedia

Fragmentele unui meteorit indică existența unui obiect uriaș și necunoscut în Sistemul Solar timpuriu

Un meteorit în flăcări a fost surprins de Agenţia Naţională de Ştiinţă din Australia

Un meteorit antic sugerează că apa ar fi existat pe Marte înainte ca viața să apară pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase