Home » D:News » Un vaccin anti-Covid pentru adolescenţi, produs de Moderna, aprobat de EMA

Un vaccin anti-Covid pentru adolescenţi, produs de Moderna, aprobat de EMA

Un vaccin anti-Covid pentru adolescenţi, produs de Moderna, aprobat de EMA
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.07.2021

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului Spikevax produs de Moderna pentru adolescenţii între 12 şi 17 ani. Medicul Valeriu Gheorghiță spune că în România vaccinul ar putea fi folosit la copii de la finele săptămânii viitoare.

Efectele Spikevax au fost investigate într-un studiu la care au participat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Studiul a arătat că Spikevax a produs un răspuns anticorp comparabil la tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani cu cel observat la adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Cele mai frecvente reacții adverse la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acestea includ durere și umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriti, frisoane, greață, vărsături și febră. Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și trec în câteva zile de la vaccinare.

La acest moment Agenția Europeană a Medicamentului a fost în măsură să analizeze evaloarea datelor științifice și să poată acordă recomandarea de autorizare pt a fi folosit și la grupa de vârstă 12- 17 ani. Datele de siguranță sunt foarte bune, similar că la vaccinul BionTech- Pfizer, iar datele de eficacitate arată noniferioritatea față de eficacitatea care este la persoanele de peste 18 ani. Adică o eficacitate de peste 90% în prevenția bolii COVID-19.

Când ar putea fi folosit vaccinul

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a apreciat că vaccinul ar putea fi folosit în România la copii de la finele săptămânii, potrivit Mediafax.

Vom aștepta modificarea rezumatului caracteristicilor produsului, publicarea acestuia pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului, traducerea în limba română, lucru care se va întâmplă pe 27, 28 iulie, și ulterior vom stabili următoarea procedura care să ne permită vaccinarea minorilor și cu vaccinul de la compania Moderna….Am putea fi în măsură că la sfârșitul săptămânii să avem toate condițiile necesare pentru a putea permite vaccinarea celor sub 18 ani cu vaccinul de la compania Moderna”.

Valeriu Gheorghiță spune că în ceea ce privește grupa de vârstă 12- 15 ani, sunt peste 22 de mii de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă 2,2% din populația eligibilă. În ceea ce privește grupa de vârstă 16- 19 ani procentul este de 15%. „Există un interes față de vaccinarea celor tineri, față de vaccinarea adolescenților, însă credem că acest interes va crește în perioada următoare, în perspectiva începerii activităților de învățământ. E important să avem mai multe opțiuni pentru persoanele care doresc să se vaccineze”, a mai spus el.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase