Home » D:News » Regatului Unit vrea să dezvolte culturi modificate cu tehnici de editare genetică

Regatului Unit vrea să dezvolte culturi modificate cu tehnici de editare genetică

Regatului Unit vrea să dezvolte culturi modificate cu tehnici de editare genetică
Credit foto: Unsplash / Markus Spiske
Publicat: 07.10.2021

Guvernul Regatului Unit va relaxa reglementarea referitoare la culturile modificate genetic, pentru a permite creșterea activității comerciale în Anglia.

Plantele urmează să fie testate și evaluate în același mod ca soiurile noi convenționale, notează BBC.

Schimbările sunt posibile pentru că Marea Britanie nu mai trebuie să respecte reglementările Uniunii Europene,  cele mai stricte din lume.

Guvernele din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor decide dacă vor adopta sau vor renunța la modificări.

Secretarul pentru Mediu, George Eustice, a declarat că va colabora îndeaproape cu grupurile agricole și de mediu pentru a ajuta la creșterea plantelor, care sunt mai puternice și mai rezistente la schimbările climatice.

Fructe, legume și cereale modificate genetic

Culturile modificate cu tehnici de editare genetică (GE) au alternanțe genetice mult mai simple decât organismele modificate genetic (OMG). Culturile modificate genetic implică adăugarea de gene suplimentare, uneori dintr-o specie complet diferită. În unele cazuri se inserează și ADN-ul de la animale.

În schimb, culturile modificate cu tehnici de editare genetică folosesc și gene scoase din ele, producând noi soiuri în câteva luni, care pot fi produse și prin încrucișarea tradițională, dar durează câțiva ani.

Oamenii de știință cred că pot folosi modificarea genetică și pentru a dezvolta fructe, legume și cereale, care sunt mai hrănitoare, dar și soiuri mai rezistente la condițiile meteorologice extreme, cauzate de schimbările climatice.

Reglementările Uniunii Europene impun ca aceste culturi modificate cu metode tehnice de editare genetică să fie tratate la fel ca și culturile modificate genetic.

Aceste reguli necesită o serie de încercări pe teren, pe o perioadă de câțiva ani, precum și teste extinse pentru siguranța alimentară.

Această abordare este considerată de companiile de biotehnologie ca fiind prea grea și costisitoare și de aceea nu se dezvoltă culturi editate genetic în Uniunea Europeană.

În cazul Marii Britanii, schimbarea va avea loc anul viitor, când va fi adoptată legislația care să permită reglementarea culturilor simple modificate genetic, în același mod ca orice soi nou care se comercalizează.

Modificările ar putea permite și dezvoltarea animalelor editate genetic. Acestea pot fi mai productive, rezistente la unele boli și la temperaturi ridicate.

Prof. Helen Sang de la Institutul Roslin din Edinburgh, unde cercetătorii au dezvoltat porci cu ajutorul tehnicilor de editare genetică, spune că aceștia sunt rezistenți la un tip de boală pulmonară.

Citește și: 

Mâncaruri tabu

Ce vom mânca în anul 2050?

Cercetătorii au transferat o proteină umană în plante. Ce au obţinut

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase