Home » D:News » Cum evoluează SARS-CoV-2? OMS transmite că varianta Omicron 2 este mai contagioasă

Cum evoluează SARS-CoV-2? OMS transmite că varianta Omicron 2 este mai contagioasă

Publicat: 25.02.2022
Cum evoluează SARS-CoV-2? OMS transmite că varianta Omicron 2 este mai contagioasă
Sursa foto: Shutterstock

Experţii au trasat concluziile la finalul ultimei întâlniri a grupului tehnic consultativ privind evoluţia virusului SARS-CoV-2.

Omicron 2 va continua să fie „monitorizat ca o sublinie distinctă a variantei Omicron a SARS-CoV-2 de către autorităţile de sănătate publică”. BA.2, acesta este codul prin care este indicat, continuă să fie considerată „o variantă îngrijorătoare şi să rămână clasificată ca Omicron”.

Asta scriu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) într-o declaraţie publicată la finalul ultimei întâlniri a grupului de consultanţă tehnică privind evoluţia SARS-CoV-2, în care se află cele mai recente cercetări despre Omicron şi subvariantele sale, inclusiv BA.1 şi BA.2, care au fost discutate şi analizate. Dovezi care arată că „BA.2 are un avantaj de creştere faţă de BA.1”, dar şi că pare dificil să apară reinfecţie cu Omicron 2, după ce te-ai infectat cu Omicron 1.

„Omicron este în prezent varianta dominantă”

„Omicron este în prezent varianta dominantă în circulaţie la nivel global. Este alcătuit din mai multe sub-filiaţii, fiecare dintre acestea fiind monitorizată de OMS. Cele mai frecvente sunt BA.1, BA.1.1 şi BA.2”, explică oamenii de știință de la OMS, potrivit Mediafax.

Care este situaţia la zi? La nivel global, ponderea secvenţelor BA.2 a crescut comparativ cu BA.1, în ultimele câteva săptămâni. Totuşi, circulaţia globală a tuturor variantelor este în scădere, spun specialiştii. Omicron 2 diferă de 1 în secvenţa sa genetică, existând unele diferenţe de aminoacizi în proteina Spike şi în alte proteine.

Reinfecţia cu Omicron 2, documentată după infecţia cu Omicron 1

Studiile evaluează, de asemenea, riscul de reinfecţie cu BA.2 versus BA.1. Reinfecţia cu Omicron 2 a fost documentată după infecţia cu Omicron 1. „Cu toate acestea, datele iniţiale din studiile de reinfecţie la nivel de populaţie sugerează că infecţia cu BA.1 oferă o protecţie puternică împotriva reinfectării cu BA.2, cel puţin pentru perioada limitată pentru care sunt disponibile date”.

OMS „va continua să monitorizeze îndeaproape descendenţa BA.2 ca parte a Omicron şi să ceară ţărilor să continue să fie vigilente, să monitorizeze şi să raporteze secvenţele, precum şi să efectueze analize independente şi comparative ale diferitelor variante ale Omicron”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase