Home » D:News » Tomahawk vs Kalibr (DOCUMENTAR)

Tomahawk vs Kalibr (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.03.2022

Războiul din Ucraina este în continuă desfășurare, iar rușii nu par deloc pregătiți să dea înapoi. După eșecul constant al armatei ruse încă de la invadarea Ucrainei, liderul de la Kremlin recurge la orice îi stă în putință pentru a menține un avantaj. Ajutoarele pentru Ucraina din țările vecine vin ca o amenințare în fața lui Vladimir Putin, care rămâne de la o zi la alta, cu o armată din ce în ce mai slăbită, muniție mai puțină, dar și cu mituri distruse, cum ar fi cel al invincibilității armatei pe care o conduce. În acest sens, cu inamicii lângă el și cu armele pregătite, liderul de la Kremlin a intervenit în operațiunea specială cu așii din mânecă: rachetele supersonice de croazieră, care au devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei: rachetele Kalibr.

Până în 2015, se credea că doar SUA și Marea Britanie aveau capacitatea de a ataca ținte strategice de la distanță lungă, situate în adâncurile pământului, deoarece aveau rachetele de croazieră Tomahawk. Cu toate acestea, SUA și Regatul Unit nu mai sunt singurele națiuni cu capacitate de angajare a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune. Cele mai apropiate analoage ale rachetelor americane ”Tomahawk” sunt considerate rachetele de croazieră ”Kalibr”, pe care Rusia le-a testat pentru prima dată în condiţii de luptă în toamna anului 2015. Deși Rusia încă mai produce multe alte tipuri de rachete de croazieră navale, Kalibr este probabil să rămână pilonul de bază al capacității de lovitură navală cu rază lungă a Rusiei pentru mulți ani de acum înainte.

Celebrele rachete Tomahawk, Land Attack Missile TLAM au fost create în 1970 de Armata SUA și au fost folosite în războaie îl ultimii ani, începând cu Războiul din Golf. Tomahawk este o rachetă de croazieră subsonică cu rază lungă de acțiune, pentru orice vreme, folosită în principal de Marina Statelor Unite și Marina Regală. O astfel de rachetă de croazieră Tomahawk are peste 6 metri lungime, cântărește 1,5 tone și poate transporta focoase, inclusiv nucleare, până la 2.400 km.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase