Home » D:News » Tancurile rusești, distruse de efectul Hopa-Mitică (DOCUMENTAR)

Tancurile rusești, distruse de efectul Hopa-Mitică (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.05.2022

Rusia a pierdut sute de tancuri și vehicule blindate în războiul din Ucraina. Pierderile sunt provocate doar parţial de eficienţa armelor antitanc ucrainene şi slabei pregătiri a tanchiştilor ruşi.

Un alt motiv îl reprezintă faptul că tancurile ruseşti au o problemă de construcție numită efectul „Hopa Mitică” sau, în engleză, „Jack in the box”, și cunoscută Occidentului din 1991, din timpul războiului din Golf.

Un „Hopa Mitică”  este o jucărie pentru copii care constă în exterior dintr-o cutie cu manivelă. Când manivela este rotită, un mecanism de cutie muzicală din jucărie redă o melodie. După ce manivela a fost rotită de un număr suficient de ori, cum ar fi la sfârșitul melodiei, capacul se deschide și o siluetă, de obicei un clovn sau un bufon, iese din cutie. Unele cricuri în cutie se deschid la momente aleatorii atunci când sunt pornite, făcând tresărirea și mai eficientă.

Acest concept a fost folosit și pentru a explica și efectul cu care unele tancuri pot fi distruse, fără să fie lovite direct. Asta s-ar fi întâmplat și cu sute de blindate rusești. Principala problemă ar fi depozitarea muniției. Spre deosebire de tancurile occidentale, cele rusești au muniție pusă inclusiv în turelă. Asta face ca și o lovitură indirectă să poată declanșa o reacție în lanț care poate duce la explozia întregului depozit de muniție de până la 40 de obuze. Se spune că unda de șoc poate arunca turela tancului până la aproape 5 metri.

„Ceea ce vedem la tancurile rusești este un defect de proiectare”, a declarat Sam Bendett, consilier al programului de studii rusești la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Tancul are, în general, un echipaj format din trei soldați, doi plasați în turelă, la arme, și al treilea care conduce.

„Dacă nu ieși în câteva secunde după explozie, ești pur și simplu prăjit în interior”, a spus Nicholas Drummond, analist al industriei de apărare specializat în războiul terestru și fost ofițer al armatei britanice.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase