Home » D:News » Vremea în următoarele săptămâni în România. Valul de căldură, urmat de temperaturi scăzute

Vremea în următoarele săptămâni în România. Valul de căldură, urmat de temperaturi scăzute

Publicat: 10.05.2022
Vremea în următoarele săptămâni în România. Valul de căldură, urmat de temperaturi scăzute
Sursa foto: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie anunță că, în următoarele zile, în România, vremea se va încălzi semnificativ. Este posibil să apară precipitații în mai multe regiuni, iar în a doua săptămână se va răci, iar la munte, temperaturile vor coborî noaptea sub pragul de îngheţ.

Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie, în Banat, vremea se va încălzi treptat, dar semnificativ, astfel că în 12 şi 13 mai temperatura aerului va atinge la amiază 28…30 de grade, iar în timpul nopţilor vor fi 12…15 grade. Ulterior vremea se va răcori. În perioada 16-18 mai vor fi valori apropiate de normal ziua, cu 20…23 de grade, dar sub cele caracteristice perioadei în timpul nopţilor, când se vor înregistra 5…10 grade. În celelalte zile va fi uşor mai cald decât în mod obişnuit (în medie maxime termice de 25…27 de grade şi minime de 10…13 grade).

În data de 10 mai, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică mai accentuată. După data de 14 mai, averse vor fi posibile în orele după-amiezilor şi cu probabilitate mai mare în zonele deluroase, astfel că perioada va fi caracterizată de un regim pluviometric deficitar.

Vremea se va încălzi apreciabil în Crișana

În Crișana, vremea se va încălzi apreciabil, astfel că în 12 şi 13 mai temperatura aerului va atinge la amiază 26…29 de grade, iar în timpul nopţilor vor fi 12…15 grade. Ulterior vremea se va răcori. În intervalul 16-18 mai nopţile vor fi mai reci decât în mod obişnuit, cu 5…9 grade, iar ziua se vor înregistra valori apropiate de cele caracteristice perioadei (20…23 de grade). Totuşi în celelalte zile va fi uşor mai cald decât normal (în medie maxime termice de 24…26 de grade şi minime de 9…13 grade).

În zilele de 9 şi 10 mai, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică mai accentuată. După data de 14 mai, averse vor fi posibile în orele după-amiezilor şi cu probabilitate mai mare în zonele deluroase.

În Transilvania, la începutul intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate celor specifice perioadei (maxime de 18….23 de grade şi minime de 4…8 grade, mediat regional), apoi vremea se va încălzi apreciabil, astfel că în 12 şi 13 mai temperatura aerului va atinge la amiază 24…28 de grade, iar în timpul nopţilor vor fi 7…13 grade. Ulterior vremea se va răci treptat şi, cu precădere în perioada 16-18 mai, se vor înregistra valori uşor mai mici decât cele caracteristice perioadei – ziua 17…21 de grade, iar în timpul nopţilor 2…7 grade.

Instabilitate atmosferică mai accentuată

În zilele de 9, 10 şi 14 mai, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică mai accentuată. În restul timpului, mai ales în cursul după-amiezilor, temporar vor fi averse.

În Maramureș, intervalul va debuta cu un regim termic apropiat de cel specific perioadei (maxime de 20….22 de grade şi minime de 7…9 grade, mediat regional), apoi vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în 12 şi 13 mai temperatura aerului va atinge la amiază 25…28 de grade, iar în timpul nopţilor vor fi 10…13 grade. Ulterior vremea se va răci şi, cu precădere în perioada 16-18 mai, vor fi valori uşor mai mici decât cele caracteristice perioadei – ziua 18…21 de grade, iar în timpul nopţilor 4…8 grade.

În zilele de 9 şi 13 mai, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică mai accentuată. În restul timpului, mai ales în cursul după-amiezilor, temporar vor fi averse, dar regimul pluviometric va fi în general deficitar.

Averse vor fi posibile în orele după-amiezilor

În Moldova, după o zi (cea de 10 mai) în care valorile termice vor fi apropiate de normal, respectiv maxime de 19…22 de grade şi minime de 5…8 grade, vremea se va încălzi semnificativ. În 12 şi 13 mai temperatura aerului va atinge la amiază 27…31 de grade, iar în timpul nopţilor vor fi 12…15 grade. Ulterior vremea se va răci treptat. În perioada 17-18 mai vor fi valori sub specificul perioadei, cu 17…22 de grade ziua şi 4…8 grade în timpul nopţilor, iar în celelalte zile regimul termic va fi normal pentru perioada din an (în medie maxime termice de 20…24 de grade şi minime de 8…11 grade).

În data de 9 mai şi în perioada 13-14 mai, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică mai accentuată, iar în a doua săptămână averse vor fi posibile în orele după-amiezilor, astfel că întreaga perioadă va fi caracterizată de un regim pluviometric deficitar.

În Dobrogea, primele zile vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel obişnuit al perioadei, astfel că media maximelor va fi de 17…22 de grade, iar a minimelor de 9…11 grade. Încălzirea apreciabilă a vremii estimată pentru perioada 12-15 mai va determina înregistrarea de valori diurne de 26…29 de grade (pe litoral de 21…24 de grade) şi nocturne de 12…15 grade. În a doua săptămână vremea se va răci, astfel că, în majoritatea zilelor, vor fi temperaturi uşor mai mici decât ar fi normal în a doua jumătatea a lunii mai, cu maxime de 17…21 de grade şi minime de 9…13 grade.

Vremea va fi relativ răcoroasă

Regimul pluviometric va fi deficitar, averse locale, în general slabe cantitativ, fiind posibile mai ales în a doua parte a intervalului de referinţă.

În Muntenia, vremea va fi relativ răcoroasă în data de 10 mai când, în medie regională, vor fi maxime termice de 18…22 de grade şi minime de 7…10 grade. Ulterior încălzirea va fi semnificativă, astfel că în zilele de 12 şi 13 mai temperaturile diurne vor atinge în medie 28…30 de grade, iar noaptea vor fi 11…15 grade. În cea de-a doua săptâmână vremea se va răcori. Între 17 şi 20 mai vor fi valori termice uşor mai mici decât normele perioadei (cu medii ale maximelor de 19…23 de grade şi ale minimelor de 6…10 grade).

În cursul zilei de 10 mai şi în jurul datei de 14 mai vor fi local manifestări de instabilitate atmosferică, în rest fiind posibile temporar averse slabe, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi deficitar.

În Oltenia, în data de 10 mai, vremea va fi relativ răcoroasă în mare parte a regiunii, cu maxime termice de 18…23 de grade şi minime de 7…11 grade, însă ulterior temperaturile vor creşte apreciabil. În zilele de 12 şi 13 mai vor fi ziua în medie 28…31 de grade, iar noaptea vor fi 12…17 grade. Apoi, vremea se va mai răcori, dar în general valorile vor fi uşor peste cele obişnuite în a doua jumătate a lunii mai (24…27 de grade la amiază şi 9…12 grade noaptea), posibil mai scăzute în perioada 18-19 mai.

Temperaturi mai mici decât ar fi normal

În cursul zilei de 10 mai şi în jurul datelor de 14 şi 18 mai vor fi local manifestări de instabilitate atmosferică, în rest fiind posibile temporar averse slabe.

La munte, vremea va fi răcoroasă în jurul datei de 10 mai, apoi temperaturile vor creşte semnificativ şi se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei în 12 şi 13 mai, cu maxime de 10…20 de grade şi minime de 3…10 grade. În a cea de-a doua săptămână, vremea se va răci accentuat şi se vor înregistra temperaturi mai mici decât ar fi normal pentru perioada din an, ce vor coborî noaptea sub pragul de îngheţ.

Aversele de ploaie vor fi mai frecvente în zilele de 9, 10 şi 14 mai. Precipitaţii locale şi temporare vor fi şi în cea de-a doua săptămână, dar cantităţile de apă cumulate pe întregul interval vor caracteriza un regim pluviometric deficitar. În perioada 16-18 mai, la altitudini foarte mari vor fi precipitaţii mixte, a precizat Administrația Națională de Meteorologie.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un războinic medieval îngropat cu tot arme și scut a fost descoperit în Germania
Un războinic medieval îngropat cu tot arme și scut a fost descoperit în Germania
Galaxia noastră se deformează și de vină ar putea fi un eveniment misterios
Galaxia noastră se deformează și de vină ar putea fi un eveniment misterios
Pangeea Ultima, următorul supercontinent al Pământului, va însemna dispariția oamenilor
Pangeea Ultima, următorul supercontinent al Pământului, va însemna dispariția oamenilor
O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia
O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia
Boala Parkinson începe mai devreme decât credeau până acum cercetătorii
Boala Parkinson începe mai devreme decât credeau până acum cercetătorii
O explozie solară masivă a găurit câmpul magnetic al Pământului și a provocat aurore roșii
O explozie solară masivă a găurit câmpul magnetic al Pământului și a provocat aurore roșii
Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?
Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?
Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?
Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?
Corupție la nivel înalt în Columbia. Fiul președintelui, judecat pentru spălare de bani
Corupție la nivel înalt în Columbia. Fiul președintelui, judecat pentru spălare de bani
12 pacienți au orbit după ce au primit un medicament împotriva cancerului
12 pacienți au orbit după ce au primit un medicament împotriva cancerului
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea „ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă”
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea „ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă”
Grătarul pe peleți: Descoperă un nou stil de gătit în aer liber mai sănătos și mai atent cu mediul înconjurător!
Grătarul pe peleți: Descoperă un nou stil de gătit în aer liber mai sănătos și mai atent cu mediul înconjurător!
Noi descoperiri arată cât de valoroase sunt celulele stem din placentă
Noi descoperiri arată cât de valoroase sunt celulele stem din placentă
Tonga va primi 20 de milioane de dolari de la Australia pentru modernizarea principalului port
Tonga va primi 20 de milioane de dolari de la Australia pentru modernizarea principalului port
Încălzirea globală va duce la dispariția oamenilor și animalelor
Încălzirea globală va duce la dispariția oamenilor și animalelor
Păsările din Delta Dunării, hăituite de fotografi și turiști „iubitori de natură”
Păsările din Delta Dunării, hăituite de fotografi și turiști „iubitori de natură”
Opt mumii și obiecte pre-incașe, dezgropate în timpul unor lucrări la rețeaua de gaze din Peru
Opt mumii și obiecte pre-incașe, dezgropate în timpul unor lucrări la rețeaua de gaze din Peru
A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%
A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%