Home » D:News » Ce ar fi trebuit să primească angajații din UE de la 1 august?

Ce ar fi trebuit să primească angajații din UE de la 1 august?

Ce ar fi trebuit să primească angajații din UE de la 1 august?
Foto: Shutterstock
Publicat: 03.08.2022

Comisia Europeană anunță că la 1 august a fost termenul până la care țările membre ale UE au fost obligate să transpună în legislația națională Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă.

Potrivit unui comunicat al CE, directiva prevede o extindere și o actualizare a drepturilor de muncă și a protecției de care beneficiază cei 182 de milioane de lucrători din UE.

Astfel, lucrătorii din UE vor beneficia de informații mai complete cu privire la aspectele esențiale ale muncii lor, comunicate rapid și în scris, de o limitare a duratei perioadei de probă de la începutul unui contract de muncă, care nu va putea depăși șase luni și de posibilitatea de a exercita în paralel o altă activitate profesională pentru un alt angajator; orice restricții ale acestui drept trebuie să fie justificate prin motive obiective.

Ce ar trebui să primească angajații din UE?

De asemenea, lucrătorii vor beneficia de comunicarea în avans, într-un termen rezonabil, a orelor și zilelor de referință în care munca va trebui să fie efectuată, în special pentru lucrătorii cu programe de lucru imprevizibile și în caz de muncă la cerere, vor putea să primească un răspuns scris la o cerere de transfer către un alt loc de muncă mai sigur și să beneficieze de formare obligatorie gratis, legată de locul de muncă, pe care angajatorul trebuie să le-o asigure.

Conform estimărilor, 2-3 milioane de lucrători suplimentari, angajați în forme de muncă precare și atipice, inclusiv munca cu fracțiune de normă, munca temporară și la cerere, vor beneficia acum de dreptul la informare cu privire la condițiile lor de muncă și de o nouă protecție, cum ar fi dreptul la o mai mare previzibilitate a timpului lor de lucru.

Urmează efectuarea unei evaluări

„Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă reprezintă un răspuns direct la evoluția rapidă a piețelor noastre de muncă. Lucrătorii au dreptul la informații mai complete cu privire la condițiile de angajare și la o mai mare previzibilitate în viața lor de zi cu zi. Noile reguli vor contribui la garantarea unor locuri de muncă de calitate, la asigurarea unei anumite stabilități pentru lucrători și le va permite acestora să își planifice viața”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

CE anunță că, în perioada următoare, va evalua conformitatea măsurilor naționale notificate de fiecare stat membru și va lua măsuri dacă este necesar.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase