Home » D:News » Criza energetică din Europa ar putea opri Large Hadron Collider

Criza energetică din Europa ar putea opri Large Hadron Collider

Publicat: 11.09.2022

Criza energetică din Europa s-a agravat atât de mult încât CERN ia în considerare suspendarea activității acceleratoarelor de particule.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, care este mai bine cunoscută prin acronimul său francez CERN, elaborează în prezent planuri pentru a-și opri acceleratoarele de particule ca răspuns la cererile mari de energie.

Oficialii CERN elaborează un plan pentru întreruperea experimentelor pe care îl vor prezenta reprezentanților guvernelor care finanțează centrul.

Criza afectează marii consumatori de energie

„Preocuparea noastră este cu adevărat stabilitatea rețelei, pentru că facem tot ce putem pentru a preveni o întrerupere de curent în regiunea noastră”, a spus Serge Claudet de la CERN, citat de WSJ.

Măsurile de urgență sunt acum discutate în contextul încare gigantul rus Gazprom a anunțat că va opri pe termen nelimitat livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, principala arteră a Rusiei pentru livrarea combustibilului în Europa, împingând continentul mai aproape de raționalizarea gazelor pe măsură ce se apropie iarna.

Marii consumatori de energie de pe întreg continent fac planuri pentru a-și reduce consumul în timpul iernii, când gazul și electricitatea sunt folosite cel mai mult. Unele fabrici europene, de la cuptoare de oțel la producătorii de îngrășăminte, se închid, deoarece prețul în creștere al energiei electrice și gazului le-a lăsat în imposibilitatea de a concura pe piața globală.

Ce este Large Hadron Collider?

CERN este un complex impunător care se întinde de-a lungul graniței franco-elvețiene, fiind unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din Franța. La momentele de vârf, CERN consumă aproape 200 de megawați, adică o treime mai mult decât orașul din apropiere, Geneva.

Cel mai faimos rezultat al Large Hadron Collider, sau LHC, a fost confirmarea în 2012 a existenței bosonului Higgs, o particulă care dă masă tuturor celorlalte particule. Acum, LHC cercetează proprietățile lui Higgs și caută particule care ar putea constitui materia întunecată, substanța pe care oamenii de știință o teoretizează ca fiind prezentă în univers, dar care până acum a rămas nedetectată.

LHC este unul dintre cele opt acceleratoare de particule din complex. Există, de asemenea, două deceleratoare de particule la CERN care permit oamenilor de știință să studieze antimateria.

Vă mai recomandăm să citiți și:

CERN întrerupe viitoarele colaborări științifice cu Rusia, la solicitarea cercetătorilor ucraineni

Viitoarea generaţie de accelerator de particule. Planul îndrăzneţ al lui CERN: un gigant lung de peste 100 de km

S-a confirmat! Electronul este o sferă aproape perfectă şi este nevoie de un accelerator de particule mai mare

Prețul gazelor din UE a crescut vertiginos după ce Rusia a oprit livrările prin Nord Stream

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase