Home » D:News » România importă cartofi congelați, deși exportă cartofi proaspeți

România importă cartofi congelați, deși exportă cartofi proaspeți

România importă cartofi congelați, deși exportă cartofi proaspeți
Foto: Envato
Publicat: 14.02.2023

România a importat 46.000 de tone de cartofi congelaţi, în valoare de 16 milioane de euro, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Practic, 2.000 de ca­mioane au transportat cartofi con­gelaţi se­mipreparaţi pe plan local, pentru că au devenit un aliment tot mai des întâlnit în bucătăriile multor restaurante, căci se prepară rapid.

Însă, la nivel naţional, deşi România este unul dintre cei mai mari zece producători de cartofi proaspeţi din UE, nu există nicio unitate care să spele, să cureţe, să taie, să congeleze şi să ambaleze cartofii. Astfel, consumul intern este bazat în totalitate pe im­porturi, iar cele mai mari cantităţi de cartofi congelaţi semipreparaţi vin din ţările vestice.

De ce România importă cartofi congelați?

„Produsele la care avem deficit sunt extrem de diverse, de la ali­mente precum cartofi congelaţi la băuturi alcoolice şi mâncare pentru animale, care ar putea fi produse aici. (…) De exemplu, România are importuri mari de cartofi congelaţi şi nu produce nicăieri în ţară acest lucru, deşi există producători mari de cartofi în Covasna şi Harghita“, a spus Tănase Stamule, decanul Facultăţii de administrarea aface­rilor cu predare în limbi străine (FABIZ), în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Cel mai mare exportator pentru România de cartofi congelaţi semipreparaţi este Franţa, care a trimis în 2021 o cantitate de aproape 16.000 de tone, în valoare de 3 milioane de euro, arată datele Eurostat. Pe următoarele poziţii se află Germania (aproape 7.500 de tone) şi Belgia (6.600 de tone), conform aceleaşi surse.

„Noi producem cartofi, dar nu avem posibilitatea să-i şi curăţăm, cengelăm şi ambalăm, deşi cerere există. Însă, de anul trecut am început să avem cereri mari din România pentru cartofi proaspeţi şi am mai exportat doar un camion de cartofi“, a afirmat Benedek Kovacs, preşedintele cooperativei agricole Drumul Cartofului.

Câți cartofi consumă românii?

Un mare producător de cartofi din România spune că din estimările sale, consumul anual de cartofi congelaţi din România este de 3-3,5 kg/cap de locuitor, departe de cifrele din vestul Europei, care indică un consum de 15 kg/cap de locuitor, însă subliniază că în România piaţa creşte mai repede şi are mult potenţial de dezvoltare. „Acum există o iniţiativă pentru a face în România cartofi congelaţi, pentru că noi exportam cartofii către anumite ţări, iar ele îi spălau, îi tăiau, îi congelau, în ambalau şi îi trimiteau înapoi în România. Se pierdea foarte multă valoare adăugată“, a precizat Tănase Stamule.

Mai exact, importurile României de cartofi în stare proaspătă sau refrigerată sar de 50 de milioane de euro într-un an, conform datelor de la INS. Astfel, decanul FABIZ crede că se poate creşte masiv producţia din România atât în această categorie, cât şi în altele, „cu puţină voinţă şi sprijin din partea statului şi a retailerilor“.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase