Home » D:News » Peștele congelat cumpărat de o femeie a revenit la viață. Cum au explicat specialiștii incidentul?

Peștele congelat cumpărat de o femeie a revenit la viață. Cum au explicat specialiștii incidentul?

Peștele congelat cumpărat de o femeie a revenit la viață. Cum au explicat specialiștii incidentul?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.03.2023

O femeie din Londra, Marea Britanie, a fost uimită să vadă că unul dintre peștii congelați pe care îi cumpărase pentru a-i găti se mișca câteva zile mai târziu, părând să încerce să respire prin branhii.

Partenerul lui Cindy Lao, Paul Lewis-Borman s-a gândit să pună capăt suferinței peștelui, dar Cindy l-a convins să pună peștele în cadă.

„Caracuda a fost apatică pentru o vreme, dar după 20 de minute acele branhii erau cu siguranță în mișcare”, a declarat Paul. Cei doi au adăugat că peștele numit acum Lazarus a fost de atunci relocat în iazul cu crapi Koi al unei alte femei, potrivit IFL Science.

Cum pot peștii congelați să revină la viață?

Deci, poate peștele congelat să revină la viață? Răspunsul scurt este da, există specii care pot îngheța și se pot întoarce la viețile lor după decongelare, relativ nevătămate.

Peștele era o caracudă, care se întâmplă să fie destul de priceput supraviețuirea la temperaturi de îngheț și mediile lipsite de oxigen. Peștele poate supraviețui timp de câteva luni în apele cu deficit de oxigen, deoarece lacurile în care înoată îngheață și îl blochează. În timpul lipsei de oxigen, peștele transformă acidul lactic toxic în etanol, pe care îl lasă să se răspândească încet prin branhii.

„În timpul petrecut în apa lipsită de oxigen din iazurile acoperite de gheață, care poate dura mai multe luni în habitatul lor din nordul Europei, concentrațiile de alcool din sânge la caracudă pot ajunge la peste 50 de miligrame la 100 de mililitri, ceea ce depășește limita de conducere sub influența băuturilor alcoolice în aceste țări”, a explicat dr. Michael Berenbrink, fiziolog evoluționist la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie.

Acesta a mai spus că asta este totuși o situație mult mai bună decât umplerea cu acid lactic, care este produsul final metabolic al altor vertebrate, inclusiv al oamenilor, atunci când sunt lipsite de oxigen.

Consecințele lipsei de oxigen

Lipsa de oxigen, poate chiar și luni de zile, nu este fără consecințe. Un studiu care a testat capacitatea caracudelor de a memora și de a naviga prin labirinturi înainte și după ce au fost plasate într-un rezervor lipsit de oxigen a constatat că aceștia au suferit „leziuni cerebrale moderate”. Acestora însă le-a urmat o refacere rapidă.

Nu este clar cât de bine congelat era peștele lui Cindy și Paul, dar dacă presupunem că nu era complet congelat, supraviețuirea sa este plauzibilă. Într-un studiu din 2022 se notează că „din câte știm noi, nu a fost efectuat niciun experiment care să demonstreze că peștele caracuda poate supraviețui congelării”. Asta nu înseamnă că este imposibil.

„Este posibil ca, în timpul amorțelii în sedimentele de fund ale iazurilor mici, caracudele să supraviețuiască hipoxiei de iarnă datorită efectelor de scădere a punctului de îngheț al etanolului. Există și alte vertebrate, cum ar fi cel puțin patru amfibieni și unele reptile care tolerează înghețul”, au adăugat autorii.

Vă mai recomandăm și: 

Peștii de apă dulce sunt mai contaminați cu „chimicale eterne” decât cei din oceane

De ce se uită peștii în jos în timp ce înoată?

Șopârlele care supraviețuiesc incendiilor de vegetație sunt mai vigilente la sunetul flăcărilor

Cercetătorii au identificat o specie de broască „fără voce”

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase