Home » D:News » Lockheed Martin sugerează existența unor avioane mai rapide decât SR-71 Blackbird

Lockheed Martin sugerează existența unor avioane mai rapide decât SR-71 Blackbird

Publicat: 19.03.2023
Lockheed Martin sugerează existența unor avioane mai rapide decât SR-71 Blackbird
Darkstar. Foto: Profimedia

Chiar ar putea exista avioane mai rapide decât SR-71 Blackbird, un avion de recunoaștere strategică Mach 3+ cu rază lungă de acțiune și de mare altitudine?

Într-un tweet, Lockheed Martin, o companie aerospațială și de apărare, a felicitat filmul „Top Gun: Maverick” pentru cele șase nominalizări la Oscar și pentru câștigarea premiului pentru cel mai bun sunet.

Aeronava de recunoaștere strategică SR-71 Blackbird, renumită pentru viteza sa maximă de Mach 3, a fost prezentată drept „cel mai rapid avion cu reacție cunoscut” într-un tweet ulterior al Lockheed Martin, cu accent pe „cunoscut”. După cum se arată în film, Pete „Maverick” Mitchell zboară cu avionul de testare Darkstar la viteze hipersonice dincolo de Mach 10 înainte de a ateriza forțat.

În comparație cu tweetul inițial pe care l-a trimis compania, cuvântul „cunoscut” în acest context este și mai derutant.

Darkstarul fictiv este văzut în prima dintre „fotografiile aeronavelor reale demne de Maverick” postate de Lockheed pe Twitter.

Există avioane mai rapide decât SR-71 Blackbird?

Pentru cine nu știe, s-a remarcat de mult timp că Darkstarul imaginat seamănă cu ilustrațiile existente ale avionului hipersonic SR-72 fără echipaj, proiectat de Lockheed. Acest lucru indică faptul că designul Darkstar este cel puțin oarecum influențat de viitorul avion hipersonic al Lockheed.

Chiar înainte de debutul lui „Maverick”, era clar că filmul va prezenta un nou avion misterios care seamănă cu SR-72; de fapt, un fost oficial al Lockheed a spus chiar că filmul va oferi o „o privire pe furiș” a ceea ce ar putea fi avioane mai rapide decât SR-71 Blackbird.

Nu se știe cât de mult din conceptul SR-72 al Lockheed a ajuns în designul Darkstar. Cu toate acestea, era plauzibil ca programul secret SR-72 al Lockheed să fi fost deja mai avansat în dezvoltare decât a dezvăluit firma, după cum au spus unele ipoteze cu câțiva ani înainte de lansarea lui „Maverick”.

Este probabil ca aspecte ale designului SR-72 al Lockheed (sau mai probabil un demonstrator predecesor al tehnologiei folosite de acest avion) să fi fost ascunse la vedere pe marile ecrane, scrie Interesting Engineering.

La ce lucrează Lockheed Martin?

Se știe că Lockheed a discutat în mod deschis despre potențialul dezvoltării unei aeronave demonstrative încă din 2016, care ar avea aproximativ dimensiunea unui F-22 Raptor și ar servi pentru a demonstra tehnologiile care ar sprijini designul hipersonic al SR-72. În doar câțiva ani, o astfel de demonstrație ar putea ajunge pe cer pentru mai puțin de 1 miliard de dolari costuri de producție.

Chiar dacă aceste postări au fost ciudate, ele nu confirmă nimic. Între timp, Lockheed a mai clarificat că designul fictivului Darkstar se bazează pe capacități din lumea reală, sugerând că avioane mai rapide decât SR-71 Blackbird există deja sau ar putea exista într-un viitor nu prea îndepărtat.

Este istoria avioanelor hipersonice alta decât cea pe care o știm noi?

Tweeturile cu tematică de Oscar nu fac decât să alimenteze aceste zvonuri, ridicând posibilitatea ca părți din Darkstar să fie deja în curs de dezvoltare. De asemenea, este fezabil ca recordurile SR-71 să fi fost doborâte de mult de o aeronavă clandestină cu echipaj.

Însă nu încape îndoială că tweeturile au stârnit și mai mult interes pentru ceea ce s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune filme din 2022, indiferent de stadiul proiectelor misterioase ale companiei Lockheed. Mai presus de toate, totuși, tweeturile oferă o dovadă suplimentară a eforturilor Lockheed Martin de a sugera că istoria zborului de mare viteză este diferită de cea pe care o credem noi.

Vă recomandăm să citiți și:

Câte dintre mașinile la mâna a doua din România sunt aduse din Germania?

O jurnalistă din SUA a fost ucisă în timp ce făcea un reportaj la locul unei crime

Ingredientele pentru salată, tot mai greu de găsit în Marea Britanie. Ce s-a întâmplat?

Cum a ajuns o pisică Sfinx să fie tatuată?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase