Home » D:News » O scurgere radioactivă într-un stat american a fost dezvăluită la câteva luni după accident

O scurgere radioactivă într-un stat american a fost dezvăluită la câteva luni după accident

O scurgere radioactivă într-un stat american a fost dezvăluită la câteva luni după accident
Centrala nucleară din Monticello. Foto: Comisia de Reglementare Nucleară din SUA/Wikimedia Commons, CC BY 2.0
Publicat: 20.03.2023

Operatorul unei instalații nucleare a declarat pe 16 martie că centrala a suferit o scurgere de apă care conținea tritiu radioactiv. Această scurgere radioactivă din Minnesota s-a petrecut în noiembrie anul trecut, iar contaminarea ar fi fost limitată în mare parte doar la centrală.

Xcel Energy, operatorul centralei nucleare aflate la nord-vest de Minneapolis, în vestul mijlociu al statului Minnesota, nu a spus de ce a așteptat mai mult de trei luni pentru a recunoaște în mod public scurgerea.

Compania a declarat că a notificat oficialii de stat și Comisia federală de reglementare nucleară (NRC) odată ce a aflat despre scurgere pe 22 noiembrie.

O scurgere radioactivă din Minnesota, recunoscută după mai multe luni

„Deși această scurgere radioactivă din Minnesota nu prezintă un risc pentru public sau mediu, luăm acest lucru foarte în serios și lucrăm pentru a rezolva situația în siguranță”, a declarat Chris Clark, președintele companiei de utilități.

Agenția pentru Controlul Poluării din Minnesota a declarat că compania i-a raportat că s-au scurs aproximativ 1,5 milioane de litri de apă care conținea tritiu, dar nicio parte din această cantitate nu „a ajuns în râul Mississippi sau a contaminat surse de apă potabilă”.

Oficialii de stat „examinează în mod activ datele” de pe site și „supraveghează eforturile de remediere”, a spus agenția.

Cum a apărut scurgerea?

Compania a declarat că a „recuperat aproximativ 25% din tritiul eliberat și că va continua recuperarea pe parcursul anului”.

Scurgerea a provenit de la „o conductă de apă dintre două clădiri” de la centrala nucleară Monticello.

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului care este un produs secundar al producerii de electricitate la centralele nucleare. Poate apărea și în mod natural în mediul înconjurător, scrie Science Alert.

Monticello se află la 63 de kilometri nord-vest de Minneapolis, cel mai mare oraș din stat și, de asemenea, locul unde își are sediul Xcel Energy.

Xcel a spus că a detectat scurgerea în timp ce făcea teste de rutină ale apelor subterane. Aceasta a mai spus că a oprit scurgerea prin devierea apei către o instalație de tratare din interiorul fabricii și că va trebui să construiască „rezervoare mari de stocare… pentru a stoca apa recuperată până când aceasta poate fi tratată și reutilizată”.

Compania a spus că efectuează teste mai frecvente la aproximativ douăzeci de puțuri de monitorizare a apelor subterane aflate în amplasament și împrejur.

Centralele nucleare furnizează electricitate pentru milioane de americani

SUA au suferit un singur accident nuclear major în istoria sa: prăbușirea reactorului Three Mile Island din Pennsylvania, pe 28 martie 1979.

Aproximativ 92 de reactoare nucleare furnizează energie pentru zeci de milioane de case din SUA. De-a lungul anilor s-au produs accidente mai mici, dar de obicei acestea au fost limitate și au avut impacturi localizate.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât a cheltuit Microsoft pentru construirea unui supercomputer folosit de OpenAI?

Cum va fi vremea de Paști? Prognoza anunțată de meteorologi

De ce a crescut interesul pentru mașinile electrice și hibride?

Patru filme românești au fost selectate la Festivalul Internațional de Film de la Sofia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase