Home » Istorie » Povestea tragică a băiatului care a adus acasă o capsulă radioactivă fără să știe

Povestea tragică a băiatului care a adus acasă o capsulă radioactivă fără să știe

Publicat: 14.02.2023

În urma veștii că o capsulă radioactivă a fost pierdută și regăsită recent, utilizatorii platformei Reddit au împărtășit diferite povești despre cazuri în care oamenii nu au fost la fel de norocoși și au avut de-a face cu materiale radioactive. 

Într-un incident deosebit de dureros, petrecut în Mexic în 1962, o familie a fost expusă în mod prelungit la o sursă radioactivă și a început să se îmbolnăvească fără să știe de ce.

În martie 1962, familia s-a mutat într-o locuință din Mexic, iar în interior se afla un mic container de plumb, potrivit IFL Science.

Înnegrirea sticlei, un indiciu privind expunerea la radiații

„Sursa a fost lăsată în grija familiei pentru a fi păstrată și supravegheată, fără ca vreunul din membrii familiei să știe cu exactitate ce era recipientul și ce conținea”, arată un raport întocmit de medicii familiei.

La un moment dat, între momentul mutării și luna aprilie, sursa radioactivă a fost scoasă din containerul de plumb și a ajuns în curte. Apoi a fost găsită de băiatul de zece ani, care a pus capsula radioactivă de cobalt-60 în buzunar și a adus-o în casă.

Mama sa a luat apoi capsula din buzunarul pantalonilor și a pus-o într-un sertar din bucătărie. Mai târziu în acea lună, „mama supraviețuitorului a venit să locuiască în casă”. „Atunci a observat pentru prima dată înnegrirea paharelor de sticlă care erau păstrate în același loc în care se afla capsula”.

Înnegrirea sticlei a fost menționată și în alte rapoarte privind expunerea la radiații. Oricât de ciudat ar fi fost acest lucru, nu a alertat pe nimeni cu privire la ceea ce se întâmpla.

Aproape întreaga familie a intrat în contact cu doze mortale de radiații

Echipa a încercat să determine dozele de radiații pe care le-a primit familia, ceea ce nu a fost o sarcină ușoară, având în vedere că aceștia se mișcau în interiorul și în exteriorul casei. Totodată, echipa a trebuit să ia în considerare aspecte precum cantitatea de radiații împrăștiate și absorbite de obiectele din jurul casei. Folosind informații de la singurul supraviețuitor cu privire la rutina familiei, aceasta a reușit să estimeze expunerea.

Copilul de zece ani primise o doză ridicată, asimilată în principal atunci când a luat contact direct cu substanța radioactivă cobalt-60. Deși sursa radioactivă se afla în sertar, el și sora lui au fost mai puțin expuși deoarece se jucau afară. Totuși, mama, care era însărcinată, a primit o doză mare în această perioadă, din cauza timpului petrecut pentru gătirea meselor.

Lucrurile s-au schimbat atunci când ea a început să se simtă rău din cauza radiației, iar soacra sa a preluat din treburi.

Capsula a fost scoasă din casă mult prea târziu

Pe 29 aprilie, băiatul de zece ani a murit, după care sora lui de doi ani a petrecut mai mult timp în casă cu familia, mai precizează sursa citată. Mama a murit pe 19 iulie, moment în care capsula a fost găsită și scoasă din casă. Cu toate acestea, radiațiile făcuseră deja rău și uciseseră fiica de doi ani pe 18 august și pe bunică pe 15 octombrie.

Tatăl, singurul supraviețuitor al incidentului, a primit în jur de 990-1.200 de doze de radiații, având în vedere timpul petrecut departe de sursă, mult mai puțin decât cele 4.700-5.200 de radiații, câte s-a constatat că asimilase băiatul.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. Cum se numește stratul care protejează Pământul de radiații ultraviolete?

O stea rară, care explodează în mod repetat, produce radiații gamma puternice

O analiză UNICEF dezvăluie că o treime dintre copiii din lume sunt intoxicați cu plumb

Topirea permafrostului i-ar putea expune pe locuitorii zonei arctice la radiații cancerigene

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase