Home » D:News » 5 pași simpli prin care să-ți recapeți interesul pentru ce te pasionează cu adevărat

5 pași simpli prin care să-ți recapeți interesul pentru ce te pasionează cu adevărat

5 pași simpli prin care să-ți recapeți interesul pentru ce te pasionează cu adevărat
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.04.2023

Pasiunea și interesul față de locul de muncă pe care l-a dorit un angajat, la un moment, dat pot să scadă, odată cu trecerea timpului. Sunt, însă, câteva strategii care ajută personalul să își reaprindă interesul pentru job.

„Din experiența mea de consilier, aș spune că acest lucru este unul tot mai important, iar problema despre care discutăm este tot mai mare”, a spus Anna K. Schaffner, coach din Marea Britanie, specializat în burnout și reziliență.

Pentru unii angajați, pierderea pasiunii față de locul de muncă reprezintă un semn pentru reconversie profesională, dar o schimbare radicală nu este posibilă întotdeauna.

Cele 5 strategii pentru recăpătarea motivației

Din fericire, studiile recente arată că pot fi aplicate strategii prin care revine motivația față de activitatea profesională, potrivit BBC.

Unul dintre studii a fost realizat de Patricia Chen, un profesor de psihologie de la Universitatea din Texas (SUA). Ea a chestionat 316 de studenți care studiază discipline diferite. Întrebările au fost orientate pe metodele folosite de ei pentru a-și păstra vie pasiunea pentru disciplinele pe care le urmează. Iar din sute de răspunsuri, cercetătorii au identificat cinci strategii pe care tinerii le-au adoptat pentru a rămâne motivați.

Acestea sunt:

  1. Relevanța disciplinei și în plan personal: de exemplu, un student care învață noțiuni din mediul afacerilor ar putea să identifice metode prin care aspectele teoretice îl vor ajuta să înființeze un start-up;
  2. Recunoașterea impactului pe care îl are în societate domeniul ales: un tânăr s-ar putea întreba cum disciplina pe care a ales-o îl poate ajuta să înțeleagă lumea în care trăiește și cum, prin toate cunoștințele dobândite, își poate ajuta semenii;
  3. Crearea unei atmosfere familiare: acumularea de noi cunoștințe poate, în primă instanță, să stimuleze curiozitatea cuiva și să vrea să afle mai multe informații despre un anumit subiect. Iar faptul că sunt observate progrese din acest punct de vedere este, în sine, o satisfacție. Astfel, cei care se simt demotivați, pot să identifice noi metode prin care să dobândească noi aptitudini;
  4. Acumularea de experiență: aplicarea noțiunilor teoretice în practică înseamnă și creșterea entuziasmului;
  5. Identificarea unor mentori și schimbarea mediului de lucru: studenții pot găsi cu ușurință profesorii care îi inspiră sau prieteni care îi pot ajuta să lucreze cu plăcere.

Ce e de făcut dacă strategiile nu ajută?

Dacă nu funcționează aceste strategii și pentru un angajat sătul de locul de muncă din prezent, un hobby ar putea ajuta. Coachul Anna K. Schaffner spune că, atunci când un job nu mai oferă satisfacție, sensul muncii bine făcute poate fi obținut prin fructificarea altei pasiuni.

„În mod ironic, cu puțină detașare și modificare de perspectivă, mulți dintre noi tind să lucreze mai bine și cu mai multă ușurință”, a spus Schaffner.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum să îți „reprogramezi” creierul ca să începi săptămâna în forță?

Elon Musk s-a certat cu un angajat pe Twitter. De la ce a pornit totul?

Săptămâna de lucru de 4 zile face angajații mai fericiți și la fel de productivi

Microsoft vrea să renunțe la mii de angajați. Cine ar pleca primii?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase