Home » D:News » Ghețarii din Himalaya se topesc cu 65% mai repede astăzi decât cu 10 ani în urmă

Ghețarii din Himalaya se topesc cu 65% mai repede astăzi decât cu 10 ani în urmă

Ghețarii din Himalaya se topesc cu 65% mai repede astăzi decât cu 10 ani în urmă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.06.2023

Ghețarii din Himalaya reprezintă o sursă importantă de apă pentru aproximativ două miliarde de oameni, însă astăzi se topesc mai repede ca niciodată, din cauza schimbărilor climatice. Astfel, comunitățile din zonă sunt expuse riscului unor dezastre costisitoare și imprevizibile, au avertizat oamenii de știință.

Ghețarii au dispărut cu 65% mai repede din 2011 până în 2020, comparativ cu deceniul anterior, potrivit unui raport furnizat de Centrul Internațional pentru Dezvoltare Montană Integrată (ICIMOD).

„Pe măsură ce clima se încălzește, gheața se va topi, ceea ce era de așteptat, însă ceea ce este neașteptat și îngrijorător este viteza. Se întâmplă mult mai repede decât ne-am fi gândit”, a spus autorul principal al raportului, Philippus Wester.

Două miliarde de oameni depind de ghețarii din Himalaya

Ghețarii din regiunea Hindu Kush Himalaya (HKH) sunt o sursă importantă de apă pentru 240 de milioane de oameni din regiunile montane, precum și pentru alte 1,65 de miliarde de oameni din văile din josul râurilor.

De asemenea, ghețarii alimentează zece dintre cele mai importante sisteme fluviale din lume, inclusiv Gange, Indus, Yellok, Mekong și Irrawaddy și, direct sau indirect, aprovizionează miliarde de oameni cu mâncare, energie, aer curat, dar și câștiguri financiare, potrivit Science Alert.

„Având în vedere că două miliarde de oameni din Asia depind de apa provenită de la ghețarii și zăpada de aici, consecințele pierderii acestei criosfere (o zonă înghețată) sunt prea mari pentru a fi luate în considerare”, a declarat șefa adjunctă a ICIMOD, Izabella Koziell.

Cele mai sărace țări ale lumii, afectate semnificativ de efectele schimbărilor climatice

Chiar dacă încălzirea globală va fi limitată la 1,5 sau 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale conform Acordului de la Paris, ghețarii ar putea pierde de la o treime până la jumătate din volum până în 2100.

Planeta s-a încălzit, în medie, cu 1,2 grade Celsius de la mijlocul anilor 1800, declanșând valuri intense de căldură, secete severe și furtuni violente cauzate de creșterea nivelului mării.

Cei mai vulnerabili oameni și cele mai sărace țări din lume sunt victimele acestui dezastru ecologic, însă aceștia nu au contribuit, de fapt, cu nimic la emisiile de combustibili fosili.

Vă mai recomandăm și: 

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Iată exercițiile fizice care ard cele mai multe calorii!

Încălzirea globală va expune miliarde de oameni la temperaturi fără precedent

Pământul este la limită: gazele cu efect de seră au atins „un maxim istoric”

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase