Home » D:News » Bolile de piele fac ravagii printre balenele ucigașe și îngrijorează oamenii de știință

Bolile de piele fac ravagii printre balenele ucigașe și îngrijorează oamenii de știință

Bolile de piele fac ravagii printre balenele ucigașe și îngrijorează oamenii de știință
Sursa foto: Gaydos JK et al. (2023)/ Plos One
Publicat: 01.07.2023

Oamenii de știință care studiază balenele ucigașe aflate pe cale de dispariție au observat o creștere puternică a prevalenței bolilor de piele în această populație.

Într-un studiu intitulat „Epidemiologia modificărilor cutanate la balenele ucigașe Orcinus orca, pe cale de dispariție”, publicat în PLOS ONE, cercetătorii au documentat o creștere constantă a apariției petelor gri pe pielea balenelor, din 2004 până în 2016. În ciuda faptului că nu cunosc cauza, autorii studiului sunt îngrijorați.

După ce au exclus potențiali factori de mediu, cum ar fi schimbările de temperatură sau salinitate a apei, autorii au emis ipoteza că cea mai plauzibilă explicație este un agent infecțios și că apariția crescută a leziunilor poate reflecta o scădere a capacității sistemului imunitar al balenelor de a combate boala.

Acest lucru ar putea reprezenta încă o amenințare semnificativă la adresa sănătății unei populații de orci din Oceanul Pacific de Nord care se confruntă deja cu o înșiruire de provocări, potrivit Phys.org.

Balenele ucigașe, în pericol de dispariție, afectate de șase boli

Din 1976, Centrul pentru Cercetarea Balenelor a efectuat studii de identificare fotografică a balenelor ucigașe rezidente din sud în Marea Salish din nordul Oceanului Pacific, capturând imagini clare ale fiecărui individ. În timpul evaluării acestor imagini, biologii au observat modificări cutanate anormale tranzitorii și, ocazional, persistente, pe pielea balenelor.

Fotografiile au dezvăluit șase boli diferite. Deși niciuna nu a fost asociată cu mortalitatea, creșterea constantă a celor mai frecvente două leziuni a fost neașteptată.

Populația este în pericol de dispariție, cu mai puțin de 75 de indivizi rămași. Studiile anterioare s-au concentrat pe cauzele mortalității și asupra scorului de stare corporală, dar se cunosc puține lucruri despre rolul sănătății în lipsa de redresare a populației.

„Înainte să ne uităm peste date nu avem nici cea mai vagă idee că prevalența acestor leziuni ale pielii creștea atât de dramatic. Este îngrijorător. Acum trebuie să încercăm să izolăm potențialul agent infecțios”, a declarat Gaydos.

O abordare neinvazivă pentru studierea bolilor pielii

Deși identificarea fotografică presupune o abordare neinvazivă pentru studierea bolilor pielii și a epidemiologiei lor, aceasta nu permite identificarea cauzelor specifice.

Totuși, aceasta oferă informații valoroase despre starea generală de sănătate a animalelor, în special atunci când nu este posibilă evaluarea stării de sănătate a animalelor capturate și eliberate.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. De ce cântărim mai puțin la ecuator decât la poli?

„Plasticoza”, o nouă boală care afectează păsările marine

Microplastice descoperite pentru prima dată în carnea, laptele și sângele animalelor din ferme

Chiar și caracatițele au coșmaruri! Imagini inedite surprinse într-un acvariu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase