Home » D:News » Cum sunt afectați angajații de „o supradoză de ședințe”

Cum sunt afectați angajații de „o supradoză de ședințe”

Cum sunt afectați angajații de „o supradoză de ședințe”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.12.2023

Un sondaj făcut pe 10.000 de angajați din întreaga lume arată că „o supradoză de ședințe” îi împiedică adesea să se concentreze. Pragul maxim de toleranță al angajaților pentru ședințe este de două ore pe zi. Managerii sunt și mai afectați de întâlnirile zilnice.

Potrivit unui studiu recent publicat de platforma globală Slack, care a chestionat 10.000 de angajați din șase țări (Statele Unite, Australia, Franța, Marea Britanie, Japonia și Germania), „oboseala acută a ședințelor” are un impact serios asupra productivității, relatează Le Figaro.

Mai mult de unul din patru angajați de birou, adică 27% dintre cei chestionați, consideră că petrec „prea mult timp în ședințe”.

Doi din cinci angajați lucrează „peste program”

Proporția crește la 55% în cazul managerilor, care sunt și mai afectați de întâlnirile zilnice.

Potrivit sondajului, pragul maxim de toleranță al angajaților pentru ședințe este de două ore pe zi. Dincolo de această limită, angajații simt că își „pierd” timpul. Mai mult, valoarea acestor reuniuni în cascadă este extrem de discutabilă: în ciuda unor „briefinguri” interminabile, un angajat din cinci are în continuare impresia că nu are suficient timp pentru a comunica cu colegii săi.

„Persoanele care spun că petrec prea mult timp în ședințe sunt de două ori mai predispuse să spună că nu au suficient timp pentru a se concentra”, continuă studiul. Mai multe ore de ședințe pe zi îi pot constrânge uneori pe angajați să își termine sarcinile în afara orelor de lucru. Acest fenomen nu este neobișnuit, doi din cinci angajați recunoscând că lucrează „peste program” cel puțin o dată pe săptămână.

Nu toți angajații sunt plictisiți de ședințe

Nu toți angajații împărtășesc însă sentimentul de plictiseală față de ședințele de lucru. Unii chiar și-ar dori să participe mai mult, în special tinerii. Adesea mai puțin integrați în adunările zilnice, 10 % dintre ei regretă că petrec „prea puțin timp” în ședințe.

„Cei mai mulți dintre acești angajați au sub 30 de ani și lucrează în cadrul companiei de mai puțin de un an”, precizează studiul.

Studiul nu este primul care documentează efectele ședințelor repetate asupra eficienței și bunăstării angajaților. Anul trecut, universitarul american Steven Rogelberg a abordat subiectul, chestionând peste 600 de angajați cu privire la timpul petrecut în ședințe. Constatările sale au fost uluitoare: în medie, angajații intervievați au petrecut peste 18 ore pe săptămână în ședințe, dintre care 30% cu reticență.

Potrivit concluziilor cercetării, aceasta este o „risipă” de timp și de bani care poate costa până la 25.000 de dolari pe an pentru fiecare angajat.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase