Crabii de pe Insula Crăciunului, „împiedicați să migreze” din cauza secetei extreme

20 02. 2024, 09:30
Sursa foto: Shutterstock

Vremea neobișnuit de secetoasă a întârziat migrația anuală a milioane de crabi roșii de pe Insula Crăciunului către mare, acolo unde se împerechează, relatează Reuters.

Peste 100 de milioane de crabi roșii trăiesc pe Insula Crăciunului din Oceanul Indian, o mare parte din această insulă fiind declarată parc național. Crabii de aici sunt unici pe insulă și sunt protejați de legislația australiană.

Autoritățile spun că vremea „excepțional de secetoasă” a împiedicat migrația din acest sezon.

„Crabii au fost împiedicați să migreze”

„În ultimele 12 luni, am avut aproximativ jumătate din media noastră de precipitații pentru această perioadă, iar acest lucru a fost suficient pentru ca insula să arate extrem de uscată și prăfuită”, a declarat Brendan Tiernan, coordonatorul programului de teren pentru speciile amenințate din cadrul Parks Australia.

„Crabii au fost împiedicați să migreze”, a mai spus el.

Insula arată „extrem de uscată și prăfuită”

Anul acesta este pentru prima dată când crabii au migrat atât de târziu, în februarie, de când Parks Australia a început să urmărească migrația în anii 1980, a adăugat el.

În timpul migrației, crabii călătoresc din interiorul insulei spre ocean, unde se împerechează. Femelele rămân apoi în vizuinile din apropierea oceanului pentru a-și cloci ouăle, iar masculii se întorc în interior.