În unele orașe, până la unul din patru spații de birouri este vacant. Unele întreprinderi nou-înființate le oferă acestor spații o a doua viață și le transformă în sere în care se cultivă produse variate precum varză, castraveți și ierburi.
De la construirea sa în 1967, „Calgary Tower” din Canada, un turn de observație din beton și oțel de 190 m din Calgary, Alberta, a găzduit o punte de observație, restaurante panoramice și magazine de suveniruri. Anul trecut, acesta a găzduit un alt tip de afacere: o fermă interioară complet funcțională.
Întinzându-se pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați, ferma, care produce zeci de culturi, inclusiv căpșuni, varză și castraveți, este un exemplu al căutării de alimente cultivate în oraș. Dar nu este singura. Din Japonia până în Singapore și Dubai, în întreaga lume au apărut ferme verticale de interior – în care culturile pot fi cultivate în medii cu climă controlată prin tehnici hidroponice, acvaponice sau aeroponice, potrivit BBC.
În timp ce agricultura de interior a fost în creștere de ani de zile, un moment decisiv a venit în timpul pandemiei, atunci când perturbările lanțului de aprovizionare cu alimente au subliniat necesitatea unor soluții locale.
În 2021, au fost înregistrate la nivel mondial tranzacții în valoare de 6 miliarde de dolari (4,8 miliarde de lire sterline) în domeniul agriculturii verticale – anul de vârf pentru investițiile în agricultura verticală. Pe măsură ce economia globală a intrat în faza post-pandemică, unele startup-uri de profil au dat faliment, iar altele au intrat într-o perioadă de dificultăți financiare.
Dar o nouă tendință post-pandemică ar putea da un impuls sectorului. În țări precum Canada și Australia, proprietarii se străduiesc să ocupe spațiile de birouri vacante, deoarece companiile adoptă munca la distanță și hibridă. În SUA, rata spațiilor de birouri vacante este de peste 20%.
„Fermele verticale se pot dovedi a fi o modalitate rentabilă de a ocupa clădirile de birouri vacante”, spune Warren Seay, partener în domeniul finanțării imobiliare în cadrul birourilor din Washington DC.
Există și alte motive pentru interesul față de fermele urbane. Deși lanțurile de aprovizionare s-au refăcut în mare măsură după Covid-19, alte șocuri globale, inclusiv schimbările climatice, turbulențele geopolitice și grevele agricultorilor, înseamnă că acestea continuă să fie vulnerabile, determinând tot mai multe orașe să caute opțiuni de producție alimentară locală.
Transformarea birourilor în ferme a ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni. În prezent, muncitorii încearcă să transforme un etaj al clădirii istorice Niels Esperson de 32 de etaje din Houston, Texas, într-o fermă interioară. În septembrie 2024, 80 Acres, un start-up american de ferme de interior, care a deschis prima sa fermă de interior într-o clădire goală din Hamilton, Ohio, a dezvoltat o instalație de 200.000 mp într-o fostă clădire comercială din Florence, Kentucky.
O utilizare evidentă a spațiilor de birouri vacante este transformarea lor în locuințe. Dar conversia într-o fermă verticală este, poate surprinzător, adesea mai ușoară.
„Atunci când transformați un spațiu de birouri în apartamente, trebuie să creați unități individuale, fiecare având nevoie de acces la lumină naturală și instalații sanitare. Aceasta nu este o sarcină ușoară într-o clădire proiectată pentru cubicule și săli de conferințe”, mai spune Seay.
Test de cultură generală. Castraveții sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Măslinele sunt fructe sau legume?
Folosiți și coaja! Iată de ce să nu aruncați la gunoi cea mai bună parte din fructe și legume
Care sunt legumele cele mai bune pentru prevenirea cancerului?