Home » Știință » De ce ne plac carbohidrații? Originile preced agricultura și poate chiar despărțirea noastră de neanderthalieni

De ce ne plac carbohidrații? Originile preced agricultura și poate chiar despărțirea noastră de neanderthalieni

Publicat: 20.10.2024

De ce ne plac carbohidrații? Dacă te-ai chinuit vreodată să reduci consumul de carbohidrați, ADN-ul străvechi ar putea fi de vină. De mult timp se știe că oamenii poartă mai multe copii ale unei gene care le permite să înceapă descompunerea amidonului complex încă din gură, furnizând primul pas în metabolizarea alimentelor amidonoase, cum ar fi pâinea și pastele. Totuși, a fost dificil pentru cercetători să stabilească exact cum și când a crescut numărul acestor gene.

De ce ne plac carbohidrații? Un studiu condus de Universitatea din Buffalo (UB) și Jackson Laboratory (JAX), ambele din SUA, arată cum duplicările timpurii ale acestei gene au pregătit terenul pentru variația genetică largă care există și astăzi, influențând modul în care oamenii digeră eficient alimentele amidonoase.

Descoperirile studiului, raportate în ediția online din 17 octombrie a revistei Science, relevă că duplicarea acestei gene, cunoscută sub numele de gena amilazei salivare (AMY1), ar putea să fi ajutat la adaptarea oamenilor la alimentele bogate în amidon și că ar fi avut loc cu mai bine de 800.000 de ani în urmă, mult înainte de apariția agriculturii.

„Ideea este că cu cât ai mai multe gene de amilază, cu atât poți produce mai multă amilază și digera mai eficient amidonul”, a explicat autorul principal al studiului, Omer Gokcumen, profesor la Departamentul de Științe Biologice din cadrul UB. Amilaza, a explicat el, este o enzimă care nu doar că descompune amidonul în glucoză, dar îi și dă pâinii gustul său specific.

Iată de ce ne plac carbohidrații!

Gokcumen și colegii săi, printre care se numără Charles Lee, profesor la JAX, au utilizat cartografierea optică a genomului și secvențierea de lungă durată, o metodă esențială pentru maparea regiunii genei AMY1 în detalii extraordinare. Secvențierea tradițională de scurtă durată se confruntă cu dificultăți în a distinge exact copiile genelor din această regiune din cauza secvenței lor aproape identice. Totuși, metoda de lungă durată le-a permis cercetătorilor să obțină o imagine mai clară asupra evoluției duplicărilor AMY1, scrie Phys.org.

Analizând genomurile a 68 de oameni străvechi, inclusiv o mostră de 45.000 de ani din Siberia, echipa de cercetare a descoperit că vânătorii-culegători pre-agriculturali aveau deja între patru și opt copii ale genei AMY1 per celulă diploidă, sugerând că oamenii aveau deja o mare variație a numărului de copii ale genei AMY1 cu mult înainte de domesticirea plantelor și de consumul excesiv de amidon.

Studiul a mai constatat că duplicările genei AMY1 au avut loc și la neanderthalieni și denisovani. „Acest lucru sugerează că gena AMY1 ar putea să se fi duplicat pentru prima dată cu mai bine de 800.000 de ani în urmă, mult înainte ca oamenii să se fi separat de neanderthalieni și cu mult mai devreme decât se credea anterior”, a spus Kwondo Kim, unul dintre autorii studiului de la Lee Lab, de la JAX.

„După prima duplicare, care a condus la trei copii de AMY1 într-o celulă, locusul amilazei a devenit instabil și a început să creeze noi variații. De la trei copii de AMY1, poți ajunge la până la nouă copii sau poți reveni la una singură pe celulă haploidă”, a explicat Charikleia Karageorgiou, una dintre autoarele studiului, de la UB.

Ce impact a avut agricultura asupra acestor gene?

Cercetarea evidențiază și impactul agriculturii asupra variației AMY1. Fermierii europeni au înregistrat o creștere a numărului mediu de copii AMY1 în ultimii 4.000 de ani, probabil datorită dietei lor bogate în amidon. Aceste descoperiri sunt în concordanță cu un studiu condus de Universitatea din California, Berkeley (SUA), care a arătat că oamenii din Europa și-au extins numărul mediu de copii AMY1 de la patru la șapte în ultimii 12.000 de ani.

Această variație genetică prezintă o oportunitate interesantă de a explora impactul său asupra sănătății metabolice și de a descoperi mecanismele implicate în digestia amidonului și în metabolizarea glucozei.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce oamenii clachează sub presiune?

Peste 100 de gene asociate anxietății au fost identificate într-un studiu uriaș

Cercetătorii au creat „mătasea de păianjen” care vindecă rănile diabetice

Un antidepresiv ar putea trata tumorile cerebrale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit