Microplasticele se pot deplasa prin creierul șoarecilor și pot bloca vasele de sânge, imitând cheaguri de sânge, spun cercetătorii. Acestea ar putea fi fatale sau ar putea perturba funcționarea creierului, informează The Guardian.
Descoperirile sunt detaliate într-un nou studiu științific. Cercetătorii au folosit pentru prima dată imagistica în timp real pentru a urmări bucățile de plastic în timp ce acestea se deplasau și se acumulau în vasele de sânge din creier. Ei au observat că, atunci când o bucată de plastic rămânea blocată, altele se acumulau în spatele acesteia, ca într-un „accident de mașină”.
Autorii au constatat apoi o deteriorare a funcției motorii la șoarecii expuși la microplastice, fapt care sugerează impactul asupra creierului.
„Această revelație oferă o perspectivă nouă prin care putem să înțelegem implicațiile toxicologice ale microplasticelor care invadează fluxul sanguin”, au scris autorii de la Universitatea Peking.
Microplasticele sunt mici bucăți de plastic care ajung în bunurile de consum sau care sunt produse de descompunerea unor materiale plastice mai mari. Particulele pot conține oricare dintre cele 20.000 de substanțe chimice din plastic, dintre care mii prezintă riscuri grave pentru sănătate.
Substanța a fost găsită în întregul corp uman și poate traversa barierele placentară și cerebrală.