Home » D:News » DESCOPERA.ro vaneaza eclipsa secolului!

DESCOPERA.ro vaneaza eclipsa secolului!

Publicat: 15.07.2009
O echipa DESCOPERA formata din astronomii amatori Catalin Beldea si Bogdan Nastase a plecat in dimineata zilei de 15 iulie in China pentru a fotografia eclipsa secolului.

Dupa ce in 2006, DESCOPERA a surprins eclipsa totala de soare din Turcia, iar in 2008 pe cea din Siberia, pentru care a primit distinctia NASA Picture of the Day, DESCOPERA porneste din nou in vanatoarea de eclipse, de data aceasta pentru a surprinde cea mai mare eclipsa de soare a secolului XXI.

Saptamna viitoare, pe 22 iulie, 2 miliarde de oameni vor asista la cel mai frumos spectacol natural din cite exista – o eclipsa totala de Soare. Pentru prima data dupa marea eclipsa care a traversat de la vest la est Europa, in 1999, umbra Lunii va acoperi o zona foarte populata. Shanghaiul si suburbiile, cea mai aglomerata arie a globului, va fi cufundat in bezna pentru mai bine de 5 minute! Aceasta eclipsa totala are cea mai lunga durata dintre toate eclipsele secolului XXI. Echipa DESCOPERA.ro face deplasarea in China pentru a asista la grandiosul eveniment si pentru a transmite userilor imagini si impresii din fasia totalitatii.

Banda de intuneric a eclipsei din 22 iulie isi incepe traseul pe suprafata Terrei in Oceanul Indian, la rasaritul Soarelui. Traverseaza nordul Indiei, trece peste Himalaya in China, ajunge deasupra Shanghaiului putin dupa 9:30, iar apoi plonjeaza in Pacific prin sudul Japoniei, terminind itinerariul la apus, in Insulele Cook. Banda de totalitate are o latime de doar 258 de kilometri si o lungime impresionanta de peste 15.000 de kilometri.  Viteza de deplasare a umbrei este una supersonica, in medie de 4500 km/h, iar suprafata acoperita este de numai 0,71% din suprafata globului. De aici raritatea cu care putem vedea o eclipsa totala dintr-un punct fix de pe glob: odata la 375 de ani!

In Romania, fenomenul nu este vizibil, nici macar sub forma unei eclipse partiale de Soare. De fapt, pina in 2081, nici o eclipsa totala de Soare nu se va putea observa de pe teritoriul Romaniei. Asa ca, pentru a asista la acest fantastic spectacol va trebui sa calatoriti spre unul. Nu trebuie sa asteptati prea mult ca o eclipsa sa se produca: in medie, odata la 16 luni, de undeva de pe Terra puteti viziona evenimentul astronomic.

Eclipsa din China are citeva caracteristici care o poate pune in postura de “vedeta” a eclipselor. In primul rind are cea mai lunga durata din acest secol, 6 minute si 39 de secunde. In al doilea rind, traverseaza cea mai aglomerata parte a globului, India si sud-estul Chinei, fiind pentru chinezi cea mai lunga eclipsa din ultimii 500 de ani. Din grupul acestei eclipse, face parte celebra eclipsa din 1919 in urma careia s-a putut demonstra teoria relativitatii lui Einstein, facindu-l pe acesta cel mai cunoscut fizician si om de stiinta din lume.

Nu in ultimul rind, “Marea Eclipsa” cum este numita deja pe toate canalele media, vine parca sa aduca un omagiu Chinei si astronomilor sai. Acum mai bine de 4000 de ani, la prima relatare al unui eveniment astronomic din lume, cei doi astronomi ai Imparatului chinez de la acea vreme au fost decapitati pentru ca nu au reusit sa opreasca o eclipsa de Soare. Sau cum spune legenda, nu au oprit Dragonul sa inghita Soarele.

La 400 de ani de cind Galileo indrepta pentru prima data o luneta spre cer, in Anul International al Astronomiei, 2009, echipa DESCOPERA.ro va observa eclipsa totala de la sud de Shanghai, de linga orasul Jinshanwei. Daca zona Shanghai va fi acoperita de nori, echipa DESCOPERA.ro va observa fenomenul de undeva din interiorul Chinei, la 800 de kilometri vest de Shanghai, in preajma orasului Wuhan.

Ramai pe DESCOPERA.ro pentru a fi la curent cu desfasurarea expeditiei si a descoperi fotoreportaje in exclusivitate din China si din timpul eclipsei.

UPDATE 1: Echipa DESCOPERA.ro a ajuns cu bine la Beijing si a inceput pregatirile pentru "vanarea" eclipsei secolului.

UPDATE 2: Echipa DESCOPERA.ro a plecat de la Beijing la Shanghai pentru a stabili locul observatiei eclipsei.

UPDATE 3: Echipa DESCOPERA.ro a pozat faza de partialitate a eclipsei. Din nefericire, in toata China a fost innorat.

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase