Ochii crevetilor – sursa de inspiratie pentru fabricarea unui DVD-player inovator

26 10. 2009, 11:55

Aceste uimitoare crustacee pot vedea in 12 culori primare (de 4 ori mai multe decat in cazul oamenilor) si pot detecta si diferite tipuri de polarizare a luminii (directia de oscilatie a undelor luminoase).

Cu ajutorul unor celule fotosensibile care rotesc planul de polarizare a luminii, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a studiat constructia ochiului crevetilor, in incercarea de a adapta remarcabilele sale capacitati la constructia unor noi tipuri de CD- si DVD-player.

In cazul aparatelor actuale, rotirea planului de polarizare a luminii functioneaza doar pentru o singura culoare (o anumita lungime de unda a radiatiei luminoase), in timp ce ochii crevetii studiati pot opera in aproape intreg spectrul vizibil, pana aproape de limita domeniului ultraviolet si a celui infrarosu.

A replica acest mod de functionare intr-un dispozitiv construit de om ar duce la obtinerea unor DVD-playere capabile sa gestioneze un volum foarte mare de date, comparativ cu aparatele actuale.

Specialistii cred ca structura remarcabil de simpla si eficienta a ochiului speciei studiate - membrane rulate sub forma unor tuburi - ar putea fi reconstituta in laborator, utilizand cristale lichide.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: