Prima pagină D:News

Combustibilul viitorului va fi creat din alge

10.26.2009 | ● Vizualizări: 153
Combustibilul viitorului va fi creat din alge     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Derutati de fluctuatiile pretului petrolului si sedusi de ideea crearii unui combustibil revolutionar care sa fie cu adevarat aliatul omeniri in lupta cu incalzirea globala, un grup de cercetatori americani este convins ca benzina viitorului va fi compusa exclusiv din alge si ca va fi un produs complet biodegradabil.

Cercetatorii Universitatii Internationale Florida din Miamisi-au concentrat atentia asupra algelor, deoarece aceste planteprimitive se inmultesc rapid si sunt pline de grasimi, conditiiesentiale pentru o noua sursa de energie revolutionara. Algelecresc oriunde gasesc apa, chiar si in medii precum mlastinileinfestate de tantari, piscinele murdare, inclusiv in apelereziduale. Singurul obstacol este acela ca nimeni nu a reusit incasa gaseasca o solutie eficienta de recoltare a algelor in cantitatiindustriale. In aceasta situatie, s-a declansat o adevarataintrecere intre zeci de laboratoare de cercetari si companii cuspecific ecologic din Statele Unite. Miza este foarte mare constandin crearea unui combustibil care ar urma sa inlocuiasca benzinaobtinuta din rafinarea petrolului. Recent, prima mega-corporaties-a declarata atrasa de noul sens al cercetarilor, Compania ExxonMobile anuntand ca a virat deja suma de 600 milioane dolari inconturile Universitatii din Miami.

"Fara indoiala, este un proiect foarte real, nu cred ca nu va luanici macar 20 de ani pentru a produce benzina din alge. In cel multcativa ani va fi pe piata. Vom da o lovitura industriilordistructive deoarece combustibilul nostru va opri poluareaatmosferei cu dioxid de carbon. In prezent, ne costa circa 100$ sacream un galon de benzina din alge, dar pe masura ce noiletehnologii se vor dezvolta, vom produce combustibili ecologicifoarte ieftini", declara George Philippidis, director de programein cadrul Universitatii din Miami.

Sursa : YahooNews

CITESTE SI :