Prima pagină D:News

Un website pentru cei… muscati de serpi

Redactia Descopera.ro | 05.05.2010 | ● Vizualizări: 177
Un website pentru cei… muscati de serpi     medicina, sanatate, sarpe, venin, ser, tratament, baza de date, OMS + zoom
Galerie foto (1)

Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat, ieri, un site internet menit sa reduca numarul celor care mor anual din cauza muscaturilor de sarpe.

Circa 2,5 milioane de oameni sunt muscati de serpi veninosi, in fiecare an, iar in lume se produc, anual, din acesta cauza, aproximativ 100.000 de decese.

Site-ul special lansat de OMS cuprinde o baza de date ce contine informatii asupra numeroaselor seruri anti-venin destinate tratamentului.

Multe dintre decesele, paraliziile sau amputarile care au loc ca urmare a muscaturilor serpilor veninosi ar putea fi prevenite, daca ar fi administrat la timp tratamentul corect.

Insa aceste seruri sunt, adesea, foarte specifice - un anumit ser este eficient ca antidot pentru veninul unei anumite specii de sarpe sau al unui grup restrans de specii - si folosirea lor nepotrivita nu numai ca nu salveaza viata pacientului, dar a dus si la o scadere a increderii in aceste tratamente si in medici, mai ales in tarile tropicale si subtropicale.

Baza de date pusa la dispozitie de OMS e insa doar un prim pas; problema e departe de a fi rezolvata, deoarece in multe dintre tarile unde se inregistreaza cele mai numeroase muscaturi de serpi veninosi lipsesc dotarile de laborator necesare pentru identificarea veninului si prepararea serurilor anti-venin.

Situatiile cele mai grave se inregistreaza in Africa sub-sahariana (unde, cu exceptia catorva tari - Africa de Sud, Nigeria, Ghana, Kenya si Tanzania -, facilitatile mentionate lipsesc) si in sudul si sud-estul Asiei.

In schimb, situatia e mult mai buna in America de Sud, unde chiar si tarile sarace au laboratoare specilizate in prepararea serurilor, afirma un expert din cadrul OMS

Sursa: FOXNews

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI