Prima pagină D:News

Omenirea nu va supravietui incalzirii globale

Redactia Descopera.ro | 05.13.2010 | ● Vizualizări: 183
Omenirea nu va supravietui incalzirii globale     schimbari climatice, dezechilibre meteorologice, emisii de gaze cu efect de sera, ecologie, energie regenerabila + zoom
Galerie foto (1)

Dereglarile climatice ar putea face de nelocuit pentru specia umana o jumatate din teritoriul planetei Pamant, ca urmare a cresterii temperaturilor pana la valori imposibile supravietuirii.

Cercetatorii de la Universitatea New South Wales din Australia au dat publicitatii o serie de informatii mai mult decat tulburatoare. Acestia sustin ca incalzirea globala nu se va finaliza in jurul anului 2100, asa cum previzionasera alti confrati de ai lor, ci va continua sa se agraveze, pana in momentul in care Terra va fi un urias desert. Cercetatorii sunt de parere ca efectele incalzirii globale nu se vor diminua dupa anul 2100, moment din care majoritatea previziunilor anticipau o domolire a fenomenului.

Este posibil, sunt de parere acesti specialisti, ca temperaturile unor regiuni ale Terrei sa creasca si cu pana la 12 grade Celsius in numai trei secole de acum, transformand teritoriile multor tari in deserturi. Tot ei cred ca oamenii nu se vor putea adapta si nu vor putea trai in aceste conditii.

Pomparea constanta in atmosfera a gazelor cu efect de sera, la rata actuala, este de natura sa provoace incalziri catastrofale, avertizeaza profesorul Tony McMichael. Din acel punct, ingrijorarile actuale, care vizeaza cresterea nivelului marilor, valurile de caldura si incendiile ocazionale, pierderea biodiversitatii si dificultatiile din agricultura vor parea niste preocupari minore comparativ cu nenorocirea desertificarii unei intregi jumatati a Terrei.

Din nefericire, proiectul ONU de stavilire la nivel mondial a emisiilor de CO2 a dat gres si, sunt de parere specialistii, orice abordare globala privind aceasta chestiune va avea mereu aceeasi soarta. Se doreste, in schimb, folosirea taxelor pe emisiile de carbon in vederea dezvoltarii tehnologiilor capabile sa ne furnizeze energie curata. Este, poate, ultimul lucru bun pe care il mai poate face umanitatea pentru Pamant.

Steven Sherwood, un alt coautor, afirma ca astfel de conditii climatice nu vor fi atinse in acest secol, dar sansele ca temperatura sa nu creasca cu 12 grade C pana in anul 2300 sunt de doar 50%. "Nu prea mai avem ceva in legatura cu climatul pentru urmatoarele decade. Sansa noastra, singura de altfel, este aceea de a face ceva pentru generatiile care ne vor urma", a concluzionat acesta.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!