Prima pagină D:News

O molecula face legatura dintre stres si depresie

Redactia Descopera.ro | 05.19.2010 | ● Vizualizări: 1301
O molecula face legatura dintre stres si depresie      stres, depresie, creier, neuroni + zoom
Galerie foto (1)

O legatura intre capacitatea de a face fata stresului si depresie a fost identificata in cadrul unui nou studiu coordonat de Eric Nestler de la Mount Sinai School of Medicine, Statele Unite.

Studiul s-a focalizat asupra factorului de transcriere denumit "deltaFosB", care in interiorul neuronilor stabileste activarea si dezactivarea mai multor gene, controland productia de proteine cu sarcini specifice in interiorul celulelor. "Am descoperit ca stimularea activitatii <deltaFosB> in circuitul recompensei este necesara si suficienta pentru reparare si protejeaza cobaii de aparitia unui sindrom similar depresiei, care urmeaza starii de stres social cronic", a explicat Nestler intr-un articol aparut in revista "Nature Neuroscience".

"Antidepresivele pot compensa acest soi de renuntare la raporturile sociale, stimuland activitatea aceleiasi molecule. In mod deosebit, <deltaFosB> lipseste din creierul persoanelor care sufera de depresie si astfel, inducerea acestei proteine reprezinta o adaptare pozitiva, permitandu-ne sa depasim stresul", a mai adaugat cercetatorul. In mod deosebit, s-a descoperit ca "deltaFosB" este mai activa in circuitul recompensei edecat in orice alta regiune cerebrala. Utilizarea cronica de droguri, dar si de recompense naturale precum excesul de hrana, de sex si chiar de de exercitiu fizic, poate in mod gradual induce o crestere a nivelurilor acestui factor de transcriere in respectivul circuit din creier.

Nestler si colegii lui au demonstrat ca aceasta crestere a "deltaFosB" poate in cele din urma sa duca la modificari de durata in celule la acest tip de stimuli si la o dereglare a circuitul recompensei, generand astfel dependenta.


Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: stres | depresie | creier | neuroni